Verken halvert oljepris, en rubel i fritt fall eller dystre utsikter for Russlands økonomi tar nattesøvnen fra pensjonist Tatjana Ivanova.
Hun er på et supermarked i Moskva for å kjøpe grønnsaker. Prisstigningen har galoppert etter rubelens dramatiske fall, og Russland har stanset importen av vestlige matvarer som svar på straffetiltak fra Vesten.
Prisene på kjøtt, fisk og grønnsaker steg med rundt 20 prosent i fjor, ifølge offisielle tall. I tillegg har russiske varer som kål blitt dyrere de seneste ukene.
Men til tross for høyere levekostnader har foreløpig ikke panikken grepet russiske forbrukere.
– Prisene stiger, men bare litt om gangen. Det bidrar til at vi godtar det, sier Ivanovna.
– Vi er sterke, og vi forstår hvordan vi skal takle problemer – det ligger i blodet, sier hun.
Savner ikke fransk ost
Moskovitten Tatjana Ivanova savner verken franske oster eller italiensk salat, som i likhet med norsk laks nå er forbudt i Russland.
– Det finnes fortsatt brød og smør, og det er det viktigste, sier hun.
– Vanlige folk har aldri hatt mye penger, og det vil de ikke ha nå heller. Inflasjon eller ikke – vi klarer oss, sier Ivanovna.
Samtidig innrømmer hun at prisen på sukker bekymrer henne. Leverandører varsler at den skal videre opp, til tross for en økning på 40 prosent i fjor.
Fortsatt populær
Hittil er det lite som tyder på at de økonomiske problemene fører til misnøye med myndighetene.
En meningsmåling fredag viste at over 70 prosent av de spurte ville stemt på president Vladimir Putin om det var valg i dag, ifølge russiske medier.
– Et flertall i befolkningen har innsett at situasjonen forverrer seg, og at konflikten med Vesten koster dem dyrt, sier professor Nikolaj Petrov ved Moskvas økonomiske høyskole.
– Men dette fører foreløpig ikke til misnøye med makthaverne, legger analytikeren til.
Samtidig kan dette endre seg når den nasjonalistiske og patriotiske bølgen som ble utløst av Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya, ebber ut.
Petrov peker på at prisøkningen bare så vidt er i gang.
– Det vil ta tre-fire måneder før dette begynner å merkes for folk flest, sier han.
Dystre prognoser
Anslagene for hvor mye den russiske økonomien kommer til å krympe i år, spriker mye. Det dramatiske oljeprisfallet i kombinasjon med vestlige sanksjoner vil føre til at bruttonasjonalproduktet (BNP) krymper med 3 til 5 prosent, ifølge The Economist.
«– Vi tror på 2 prosent fall i BNP i Russland i år. Men jeg må innrømme at vi legger fram de anslagene med påholden penn. Hvis disse oljeprisene holder seg, er Russland på vei rett utfor stupet“, sa DNB Markets' sjeføkonom Øystein Dørum sist uke.
Han viser til at det ennå er for tidlig å si hvordan Russland vil håndtere krisen i forholdet til Vesten – om landet vil søke forsoning for å gjenopprette de økonomiske forbindelsene eller tvert imot bli et mer aggressivt utad.
– Det gjenstår å se, sier Dørum.
Russland er avhengig av en oljepris på omkring 100 dollar per fat for å få budsjettet til å gå i hop. I dag ligger oljeprisen på halvparten av dette.
Økonomiminister Aleksej Uljukajev ber likevel folk om ikke å bekymre seg.
– Oljeprisen og sanksjonene – alt dette er midlertidig, sier han.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.