Så langt i år har rubelkursen falt med nesten 30 prosent som følge av fallende oljepris og vestlige sanksjoner på grunn av Ukraina-konflikten.
Sentralbanken har de siste ukene daglig brukt et beløp tilsvarende 17 milliarder kroner i et forsøk på å hindre at rubelen svekkes, men i forrige uke ble det klart at støttetiltakene opphører.
Les også: - Rubelen i ferd med å kollapse
Fra mandag fløt rubelen fritt, det vil si at myndighetene lar kursen utvikle seg i samsvar med etterspørsel på valutamarkedet. Det førte tirsdag til at kursen hadde sunket med ytterligere 2,2 prosent mot dollar ved middagstider tirsdag. Kursen lå da på 46,86 rubler mot 1 dollar. Samtidig hadde den falt med 2,5 prosent mot euroen.
Viktig bragd
President Vladimir Putin har i løpet av sine 14 år ved makten greid å holde rubelen stabil, noe som regnes som en av hans viktigste bragder.
Det som skjer nå, vekker minner fra 1998, året før Putin kom til makten. Da falt rubelen så kraftig at banker måtte stenge og russernes sparepenger smuldret opp.
Selv om sentralbanken i Moskva ikke lenger vil bruke regulære tiltak for å stagge kursen, lover den å gripe inn for å stanse valutaspekulasjoner. Trusselen om at sentralbanken kan komme til å gripe inn uten forvarsel, har ført til en viss tilbakeholdenhet hos valutaspekulantene, ifølge analytikere.
Ukraina-frykt
Fallet tirsdag ble forsterket av ny bekymring for hvorvidt den skjøre våpenhvilen i Ukraina vil vare. Russland har måttet tåle harde økonomiske sanksjoner fra vestlige land som følge av sin rolle i konflikten i nabolandet. Hvis ikke situasjonen i Øst-Ukraina bedrer seg, vil trolig sanksjonene vare i lang tid.
Tysklands statsminister Angela Merkel sier imidlertid at det ikke foreligger noen planer om å innføre enda flere økonomiske sanksjoner mot Russland med det første.
Ifølge vestlige land har Putin de siste dagene sendt flere styrker til den ukrainske grensen. Moskva avviser at russiske soldater opererer i Ukraina, selv om det er klart at flere russiske soldater er blitt drept i kampene der. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.