President Vladimir Putin insisterer på det ikke er noen krise i russisk økonomi. For russere med boliglån i dollar ser situasjonen helt annerledes ut.
Den russiske sentralbanken skal denne uken vurdere å senke renten på grunn av rubelens svake oppgang den siste tiden.
Men for Jekaterina Kolotovkina (40) har den russiske rubelens fall som følge av vestlige sanksjoner og dalende oljepris vært katastrofal.
I 2008 tok hun nemlig opp et lån på 180.000 amerikanske dollar for å kjøpe seg leilighet. De månedlige avdragene var fastsatt i dollar. Men da rubelens verdi falt kraftig før jul, ble avdragene på 2.000 dollar i måneden doblet målt i rubler.
Risikerer utkastelse
Kolotovkina er en av titusener av russere som de siste årene har latt friste av lavere renter og blitt overtalt til å låne i utenlandske valutaer som japanske yen, euro eller dollar. Tirsdag demonstrerte noen av dem i sentrum av Moskva, men foreløpig har president Vladimir Putin avvist å hjelpe dem.
Kolotovkinas mann ble til slutt syk av å bekymre seg for at familien ikke skulle klare avdragene, og i mars døde han.
– Han ble veldig fortvilet. Blodtrykket hans gikk opp og ned, sier Kolotovkina til nyhetsbyrået AFP.
Både hun og sønnen på tre risikerer nå å bli kastet ut av leiligheten i utkanten av Moskva.
– Ingen krise
Til tross for at rubelens fall rammer russere med lån i utenlandsk valuta hardt, gjentok president Putin tirsdag at det ikke er noen krise i økonomien.
– Vi er forbi den mest belastende fasen, sa han i St. Petersburg.
Putin mener befolkningen vil merke dette i løpet av året.
– Men totalt sett er det ikke snakk om noe sammenbrudd, sier presidenten, som insisterer på at selve grunnlaget for økonomien har vokst seg sterkere og ikke kan bli ødelagt.
– Jeg vil ikke engang kalle det en krise, sier han til nyhetsbyrået AFP.
Vestlige land har i flere runder innført sanksjoner mot Russland på grunn av landets handlinger i Ukraina. For vel ett år siden ble Krim-halvøya annektert av Russland, som også anklages for å ha støttet et opprør i Øst-Ukraina med våpen og soldater.
Fikk kjeft for mattiltak
Russland svarte i fjor på sanksjonene med å forby innførsel av vestlige matvarer. Kombinert med rubelens kraftige fall har dette ført til en inflasjon på nesten 25 prosent på matvarer fra mars i fjor til mars i år.
Guvernørene i russiske regioner som Tjumen, Rostov, Kurgan, Kaluga og Krasnodar har derfor innført regler som gjør det umulig for matvaredistributører å sette opp prisene med mer enn en viss prosentandel.
Men det har de av konkurransehensyn ikke lov til, sier nå et føderalt kontrollorgan, ifølge avisen Kommersant. Det betyr trolig dyrere mat for russere flest.
En måling fra Levada-instituttet viste nylig at Putin har støtte fra 86 prosent av russerne. Men høyere matpriser er en faktor analytikerne tror kan endre dette bildet på sikt. Russere flest merker foreløpig ikke krisen mellom Russland og Vesten på noen særlig annen måte enn at maten er blitt dyrere.
Les også: 200 russiske banker kan gå konkurs
Færre russere besøker Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.