Rubelkursen lå på et tidspunkt på 80 mot dollaren og 100 mot euroen.

Styrelederen i Russlands sentralbank, Sergej Sjvetsjov, slår tirsdag ettermiddag fast at noe må gjøres for at krisen ikke skal bli enda større.

– Situasjonen er kritisk. Vi kunne ikke forestilt oss dette i våre verste mareritt for ett år siden, sier Sjvetsjov ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Sjvetsjov sammenligner tirsdagens situasjon med den økonomiske krisen i 2008. Han mener sentralbankens muligheter, både nå og den siste tiden, har vært valg mellom to onder.

– Men jeg tror erfaringene vi fikk gjennom de foregående økonomiske krisene vil hjelpe oss med å finne den rette løsningen og overleve situasjonen. Jeg håper virkelig det, sier styrelederen i Russlands sentralbank.

Kortvarig glede

Natt til tirsdag kunngjorde den russiske sentralbanken en renteøkning på 6,5 prosentpoeng, fra 10,5 til 17 prosent. Dette skulle begrense faren for inflasjon og ytterligere svekkelse av rubelen.

Beslutningen kom etter at rubelen falt 10 prosent mot dollaren mandag, det største fallet siden 1998. Den ble liggende på 64 rubler per dollar inntil kunngjøringen kom. Deretter steg rubelen litt igjen.

Men utover dagen tirsdag falt rubelen kraftig. Tirsdag ettermiddag var fallet oppe i 20 prosent. Én dollar kostet 80 rubler og én euro kostet 100 rubler.

Kapitalflukt

Verdien av rubelen har rast de siste månedene, først som følge av vestlige sanksjoner og kapitalflukt og i de siste ukene også på grunn av fallende oljepris.

De vestlige straffetiltakene, som skyldes russisk støtte til prorussiske opprørere i Ukraina, har bidratt til at internasjonale investorer skyr Russland og trekker penger ut av landet.

Sentralbanken har hittil i år hevet renten med til sammen 11,5 prosentpoeng i et forsøk på å begrense kapitalflukten og hindre at rubelen kollapser helt.

Utsiktene for russisk økonomi er blitt betydelig mørkere siden sommeren på grunn av den omfattende kapitalflukten og vanskene russiske firmaer nå har i vest.

Utsiktene til negativ vekst blir en alvorlig utfordring for president Vladimir Putin, som baserer sitt regime delvis på den økonomiske stabiliteten og voksende velstanden han har lyktes i å etablere i Russland etter den kaotiske Jeltsin-perioden.

Nå er denne stabiliteten i fare på grunn av rubelens kollaps og Russlands manglende troverdighet hos investorene.

Nedgang i BNP

Sentralbanken sier nå at russisk økonomi trolig krymper neste år, og nedgangen kan bli på opp til 4,5 prosent om oljeprisen blir liggende rundt 60 dollar fatet.

Russisk økonomi er sterkt avhengig av olje og gass som står for to tredeler av den totale eksporten, trass i at liberale økonomer lenge har bedt om at økonomien må spres på flere områder.

Det betyr at varierende internasjonale oljepriser får sterk innflytelse på Russlands betalingsbalanse, og derfor også rubelens vekslingskurs.

Tidligere finansminister Aleksej Kudrin skrev tirsdag på Twitter at rubelens nedgang også skyldes mangel på tillit til regjeringens økonomiske politikk. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.