Lagmannsretten i Norge har kommet frem til at norsk lov gjelder for Ryanair-ansatte som jobber med base i Norge. - En seier for alle arbeidstakere, og hele norsk næringsliv, jubler fagforeningen Parat.
Borgating lagmannsrett har i en dom slått fast at rettsaken som den tidligere ansatte italienske flyvertinnen Alessandra Cocca har anlagt mot flyselskapet Ryanair skal gå i Norge, og behandles etter norske lover.
Dommen har uvurderlig betydning for både arbeidstakeres rettigheter og næringslivets mulighet til å konkurrere på like vilkår, mener nestleder i Parat, Vegard Einan.
- I dag sprettes sjampanjen i hele fagbevegelsen, og det bør den gjøre i både SAS og Norwegian også, sier Einan begeistret til DN.no like etter at dommen ble forkynt i dag.
Norsk lov gjelder i Norge
Ifølge fagforeningstoppen innebærer nemlig dommen begynnelsen på slutten av et tiår der lavprisselskaper som Ryanair kunne spekulere i å registrere flyene sine land med svake rettigheter for arbeidstakerne og dermed få et konkurransefortrinn mot selskaper som følger de vilkår loven stiller til arbeidstakerrettigheter i andre land med strengere regler, ikke minst Norge.
- Med denne dommen er det slått fast at det har ingenting å si hvor flyene er registrert. Hvis du har base i Norge, er det norsk lov som skal gjelde, fastslår Einan.
Tilsynelatende pussig nok håper den norske fagforeningen at Ryanair anker dommen til Høyesterett i Norge.
- Dommen i lagmannsretten er god nok. Men om vi får en dom også i Høyesterett, vil den være endelig og aldri mer tvil. Det vil også gi enda større tyngde inn mot resten av EU, og sannsynligvis påvirke EU-retten, mener han.
- Ulovlig omtrent fra første til siste bokstav
Om flyvertinnen, som jobbet med base på Rygge i Norge, hadde en arbeidskontrakt og andre vilkår som var i strid med norsk lov, blir nå opptil norsk rett å avgjøre.
Parat-nestlederen ser ikke engang ut til å tenke muligheten for at Ryanair vinner.
- Arbeidskontraktene er ulovlig omtrent fra første til siste bokstav, påstår han.
- Og nå blir kanskje flybillettene dyrere?
- Hvis alternativet til litt dyrere flybilletter er utnyttelse av arbeidskraft på kontrakter man aldri ville akseptert i Norge, er det verdt det, sier Einan, som har en personlig hilsen til Ryanair-sjefen Michael O´Leary:
- Da vi først tapte denne saken i tingretten, mente han at vi burde beklage overfor Ryanair. Kanskje Ryanair i dag burde gå ut og beklage utnyttelsen av arbeidstakere som har pågått over mange år?
Parat har ført saken på vegne av Alessandra Cocca med partshjelp fra YS og LOs juridiske avdeling.
Varsler anke
I en epost til DN.no og andre norske medier skriver informasjonssjef i Ryanair, Robin Kiely, følgende:
Ryanair har instruert sine advokater til umiddelbart å anke denne bisarre avgjørelsen til norsk Høyesterett. Kjennelsen er uforklarlig og uholdbar ettersom lagmannsretten aksepterte at hoveddelen av Coccas arbeid fant sted utenfor Norge, av en italiensk statsborger ansatt på en irsk kontrakt, av et irsk selskap underlagt irsk lov, og som betaler sine skatter og avgifter i Irland. Hun fikk sin lønn på en irsk bankkonto, og tilbrakte sine arbeidstimer om bord på et irskregistrert fly, som under loven er definert som irsk territorium. Hun har åpenbart jobbet i Irland, ikke i Norge, skriver han.
Kiely ønsker ikke å kommentere hvilke konsekvenser en eventuelt fellende dom i norsk rett vil kunne ha, eller gi ytterligere kommentarer til saken nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.