- Vi har oss sjøl å skylde på, men det er ikke mulig å unngå kanselleringer slik luftrommet har blitt nedover i Sør-Europa, sa Norwegian-sjef Bjørn Kjos på en pressekonferanse i forrige uke etter en mareritt-uke for flyselskapet: Bjørn Kjos: - Vi gjorde en planleggingsfeil
Norwegian hadde god trafikkvekst i juni - og imponerende fyllingsgrad. Punktligheten var derimot skuffende.
Norwegian gjennomførte 99,2 prosent av de planlagte flyvningene i juni, hvorav kun 69,8 prosent gikk på oppsatt rutetid.
En rekke faktorer påvirket punktligheten for juni måned, blant annet værmessige utfordringer og flere streiker. Streiken blant franske flygeledere påvirket i betydelig grad trafikken i Europa, mens drivstoffstreiken i Norge rammet operasjonen i Skandinavia.
Les også: - Skal jobbe hardt for å opprettholde tilliten fra kundene
Og det er ikke bare Bjørn Kjos som er oppgitt over streikene:
I juni ifjor gikk 91 prosent av flyene til Ryanair på oppsatt rutetid, i juni i år gikk bare 81 prosent av flyene til rett tid.
Syv dager i juni var påvirket av flygelederstreik, noe som førte til at det irskbaserte lavprisflyselskapet måtte kansellere over 400 flighter, i tillegg til store forsinkelser.
- På tide å handle
Nå raser Ryanairs Robin Kiely over gjentatt streikekaos i Frankrike:
- Ryanair fløy 10,6 millioner passasjerer i juni med 81 prosent av flightene våre on-time - grunnet gjentatte og uberettigede ATC-streiker. Igjen oppfordrer vi EU-kommisjonen til å gripe inn for å dempe virkningene av streikene, sier Kiely i en kommentar.
Flere tiltak vil hjelpe, mener Ryanair.
De ber blant annet EU-kommisjonen kreve at de franske ATC-fagforeningene engasjerer seg i bindende voldgift i stedet for streik for å løse sine krav. Og de ber også kommisjonen tillate at andre ATC-foreninger i Europa kan kontrollere fransk luftrom, mens de franske fagforeningene er i streik.
- Det er på tide at EU-kommisjonen handler for å unngå at disse gjentatte ATC-streikene ødelegger reiseplanene til millioner av europeere og deres familier, sier Kiely.
- Holdes som gisler
Dette er ikke første gang Ryanair raser mot franske flygeledere:
I slutten av april i år sendte også flyselskapet ut en pressemelding der de ba EU-kommisjonen om hjelp for å hindre at streikende flygeledere stengte det europeiske luftrommet for 44. gang på syv år.
- Europeiske forbrukere blir nok en gang holdt som gisler av en liten fransk ATC-fagforening, noe som fører til at hundretusener av passasjerer får flyturen sin kansellert eller forsinket, sa Ryanairs Kenny Jacobs den gang.
Les mer på DN.no:
Tesla etterforskes for lovbrudd etter dødsulykke
Asia i dag: Spillsensasjon - 60 mrd. mer verdt på en uke
Slik var Helge Lunds superlønn i BG Group
Ga 76,5 mill. for tomt – bruker den til ny garasje (DN+)
Krever 8,9 mrd. i skilsmisseoppgjør (DN+)
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.