Solenergiselskapet Renewable Energy Corp. har slitt i en lang, tung motbakke. Nå gjør selskapet omfattende endringer for å øke konkurranseevnen.

Blant annet konsoliderer selskapet de to enhetene REC Wafer og REC Solar, inkludert alle Recs aktiviteter i Singapore. John Andersen Jr. vil lede den nye enheten, skriver Rec i en børsmelding.

- Det som driver dette fra vår side er et ønske om å utnytte det faktum at vi er et integrert konsern. Vi ser at mange av forbedringsprosessene innen operasjon og teknologi går langs hele verdikjeden, og her får vi en mulighet til å drive de prosessene innenfor både wafer-, celle- og modul, sier Andersen Jr. til TDN Finans.

Konserndirektør for REC Wafer, Einar Kilde, samt konserndirektør for prosjekter, Matthew Shippey, forlater selskapet, etter å ha bidratt sterkt i oppbyggingen av Rec i Singapore.

Organisasjonsendringene vil føre til synergieffekter og kostnadsreduksjoner for Rec, heter det i meldingen, men selskapet vil ikke presisere hvor store disse vil bli.

- Det er for tidlig å gjøre det. I dag har vi annonsert den overordnede strukturen. Vi vil gå gjennom en del av støttefunksjonene gjennom konsernet. (..) Det er en prosess som starter nå, og det er for tidlig å konkretisere hva resultatet av dette kan bli, sier Andersen Jr.

Grep i regi av Orkla?
Samtidig som Rec omorganiserer, og legger all oppstrømsvirksomheten i ett selskap, spekuleres det i at storeier Orkla kan komme til å selge ut Elkem. Eller slå sammen de to solsatsningene i Elkem Solar og deler av Rec. Et av scenariene er at Orkla skiller ut oppstrømsvirksomheten (silisium, red. anm.) til Rec, og slår det sammen med Elkem, mener Pareto.

- Det hadde jo passet bra dersom Orkla eller en industriell aktør skulle gjort en utskillelse av oppstrømsvirksomheten til REC, og lagt det til Elkem, sier analysesjef Samir Bendriss i Pareto til DN.no om dagens omorganisering av Rec.

På spørsmål om omorganiseringen i Rec er gjort med tanke på salg av noe av noe virksomhet, svarer konserndirektør John Andersen Jr. i Rec følgende:

- Det er ikke det som driver dette. Det som driver dette er at vi er i en industri hvor en må ha en relativt høy forbedringstakt. Det er fortsatt store potensialer innen både produksjon, leveringskjeden og teknologi. Det vi er opptatt av er å få mest mulig effektive arbeidsprosesser og redusere kostnadene, sier Andersen Jr.

Solenergiselskapet overrasket med sterke kvartalstall i sommer, men er likevel ikke over problemene selskapet og industrien står overfor.

Les mer: Usikkert marked for Rec

Les også: - Å satse på solar i Norge har vært bortkastet tid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.