Flere land over hele verden har de siste månedene grepet inn i markedene med kvantitative lettelser, og spekulasjoner om nye slike inngrep har sendt dollaren kraftig ned mot blant annet euro.
Også pundet har svekket seg som følge av slike spekulasjoner.
- Det britiske pundet har styrket seg noe det siste halve året. Den siste tiden har valutaen imidlertid falt noe tilbake igjen. En viktig årsak til dette er økt fokus på hvorvidt den britiske sentralbanken vil introdusere ytterligere kvantitative lettelser for å stimulere økonomien, skriver Camilla Viland, valutaanalytiker i DnB Nor Markets, i en oppdatering.
Dollaren handles nå til 1,3962 mot euroen, mens den koster 5,76 kroner.
Et pund koster 9,17 kroner.
Økt dollarpress?
Dersom Bank of England (Boe) under rentemøtet i dag overraskende melder at de vil gjennomføre kvantitative lettelser vil trolig trykket øke på dollaren.
- Hvis Bank of England kommer med signaler i den retning så øker kanskje sannsynligheten for at også USA vil innføre nye kvantitative lettelser, sier Viland.
Les: Dollarkollaps
Dollaren er nå på sitt svakeste mot euro på åtte månder.
Tror ikke på inngrep nå
Analytikerne tror imidlertid ikke at det er særlig sannsynlig at den engelske sentralbanken vil sette igang seddelpressen nå, men det er blitt mer sannsynlig at noe vil komme senere i høst.
- Vi holder en knapp på at det ikke kommer ytterligere kvantitative lettelser fra BoE, men sannsynligheten for slike tiltak har økt den siste tiden. I et kortere perspektiv synes utsikter til ytterligere kvantitative lettelser mer aktuelt enn rentehevinger, skriver Viland i oppdateringen.
- Det er ikke ventet at sentralbanken vil annonsere at de vil øke kjøpene av verdipapirer ved dette møtet. Det synes imidlertid å være stadig flere som venter at det vil komme nye kvantitative lettelser fra Bank of England senere i høst, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken i sin morgenrapport.
Heller ikke Nordeas seniorøkonom Kathrine Godding Boye venter store nyheter fra Bank of England i dag.
- Vi tror ikke BoE gjør noen endringer i dag, verken i rente eller kvantitative lettelser. Signalene vi har fått i det siste kan imidlertid tyde på at det etter hvert blir aktuelt med nye kvantitative lettelser, skriver Boye i sin morgenrapport.
Bache peker på at ett av medlemmene i den pengepolitiske komiteen, Adam Posen, nylig har tatt til orde for nye kvantitative lettelser.
- Dette markerer at splittelsen i komiteen har økt. Andrew Sentance har siden juni stemt for en økning i styringsrenten for å hindre at inflasjonen fester seg på et høyt nivå, skriver Bache.
Står overfor dilemma
Å sprøyte ny kapital inn i markedet er ingen enkel avgjørelse.
- Dilemmaet sentralbanken står overfor er at samtidig som inflasjonen ligger godt over inflasjonsmålet så er arbeidsledigheten høy, og det er utsikter til at veksten vil avta fremover, blant annet som følge av de planlagte finanspolitiske innstrammingene, skriver Bache.
Les: "Formidable" utfordringer i Storbritannia
Ifølge Viland kan implementering av nye kvantitative tiltak kunne slå negativt ut for pundet på kort sikt.
Ingen renteheving siden mars
Bank of England lot renten stå uendret på 0,5 prosent under rentemøtet 9. september, og det er ventet at de heller ikke rører den i dag. Styringsrenten har ligget på dette nivået siden mars i fjor.
BoE meldte også i september at de holder rammen for tilbakekjøpsprogrammet for verdipapirer uendret på 200 milliarder pund. Det var heller ikke den gangen ventet endring.
Tror ESB sitter stille
Sannsynligheten for at den europeiske sentralbanken (ESB) skal gjøre inngrep i markedet nå er trolig enda mindre enn at den britiske gjør det.
Ifølge Viland fremstår euroen som en slags "vinner" i valutamarkedet for tiden, fordi eurosonen er et område der markedet ikke venter ytterligere inngripen nå.
- I dag er det rentemøte i ESB. I en verden der sentralbankene ellers vurderer ytterligere kvantitative lettelser, er likviditeten i euroområdet redusert. Pengemarkedsrentene har steget. Det er mulig det blir et tema på pressekonferansen, men vi tror ikke det kommer noe nytt fra ESB nå, skriver Boye i sin morgenrapport.
Heller ikke Handelsbankens Bache tror ESB vil endre styringsrenten eller annonsere nye tiltak ved dette møtet.
Boye viser til at ESB ga en detaljert gjennomgang av planene for likviditetspolitikken ut året og inn i januar på sist møte.
Den engelske sentralbanken offentliggjør sin rentebeslutning klokken 13 i dag, den europeiske sentralbanken 13. 45. Følg med på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.