- Hvor stor kan krisen i Hellas bli, og hva er grunnen til at børsene holder seg såpass sterke? spurte en leser i dagens nettmøte.
- Det er veldig avhengig av utfallet. ”Bare” en gresk konkurs kommer vi fort over. Drar de med seg Portugal og Irland blir det ubehagelig, men stopper det der, kommer vi også her relativt fort over det. Ryker Spania, er det ille, ryker Italia blir det mer enn ille...
Slik svarte analysesjef for kreditt, Pål Ringholm i First.
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets påpeker at børsene er svake for tiden, men at de ikke har falt mye. Det kan det være tre mulige grunner til, mener han:
- Fortsatt er rådende oppfatning at Hellas ikke vil gå konkurs nå. For det andre rammet Lehman-konkursen hjertet av verdens finansnæring. Hellas er mye mindre viktig. Sist, men ikke minst: Lehman-konkursen var en gedigen overraskelse, mens en eventuell Hellas-konkurs har vært ventet i minst ett år og gitt tilsvarende lang tid for alle impliserte til å forberede seg på konsekvensene.
Høyt spill om Hellas´ fremtid
Det foregår nå et høyt spill om Hellas' fremtid.
Landet er helt avhengig av krisehjelp fra sine mer velstående naboland i eurosonen for å unngå konkurs. Hellas er nødt til å få den neste utbetalingen på 12 milliarder euro fra den eksisterende hjelpepakken på 110 milliarder euro i løpet av de neste fire ukene for å holde seg solvent - men europartnerne holder igjen.
Nok en gang florerer spekulasjoner om en potensiell gresk konkurs.
Hellas møter stadig sterkere motstand fra eurosonens rikeste land; Tyskland. Enn så lenge har Tyskland bøyet seg for fellesskapets interesser for å unngå krise, men de fleste tror likevel at en gresk konkurs er uunngåelig. Private långivere står dermed ikke i kø for å låne Hellas penger, og dermed ryker en sentral forutsetning for krisehjelpen.
Hvorfor lar man ikke bare Hellas gå konkurs?
Hva vil en gresk konkurs ha å si for Norge og det norske rentenivået?
Kommer Norges Bank til å kutte renten dersom Hellas går over ende?
Hvorfor spiller Tyskland det hardeste spillet mot Hellas?
To av Norges fremste eksperter svarte på lesernes spørsmål om Hellas-krisen. Nettmøtet er nå avsluttet. Les svarene til analysesjef for kreditt, Pål Ringholm i First, og sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.