I løpet av helgen var det to alvorlige hendelser i Nordsjøen som førte til evakuering av oljearbeidere.
- En gasslekkasje på boreriggen Songa Endurance på Troll-feltet lørdag formiddag gjorde at Statoil flyttet 20 personer til en annen plattform. 107 personer var på plattformen da hendelsen skjedde.
- En røykutvikling på Statfjord A-plattformen søndag morgen gjorde at 20 personer ble flyttet med søk- og redningshelikopter til Statfjord B. 67 personer var på flattformen.
Begge hendelsene ble håndtert i løpet av kort tid uten at personer kom til skade.
Les også: Brann på Statfjord A skal være slukket
Les også: Flyttet personell fra Troll-feltet
Leder Hilde-Marit Rysst i fagforeningen Safe advarer likevel om det hun mener er et presset sikkerhetsnivå grunnet kostnadskutt de to siste årene. Hun reagerer på mindre vedlikehold og færre oljearbeidere på jobb.
– Det er for tidlig å si noe om årsaken til de to hendelsene, men generelt er mange av våre medlemmer bekymret for kutt i vedlikeholdsarbeidet og færre personer til å utføre jobben på plattformen. Vi roper varsko og mener sikkerhetsnivået er i ferd med å utvikle seg feil vei, sier Rysst.
Safe organiserer rundt 10.000 oljearbeidere på sokkelen.
- Oljetopp om eget selskap: Eni innrømmer mangelfull sikkerhetskultur (+)
Økte tidsintervaller
Innen vedlikehold har Statoil gjennomført betydelige effektiviseringer og målet har vært å finne løsninger som både gir lavere kostnader og økt sikkerhet.
Ifølge Rysst oppleves det ikke slik på plattformene.
– Flere reagerer på at kolleger på land tar beslutninger uten å diskutere med fagarbeidere på plattformen. Bekymringene handler blant annet om at tidsintervallene mellom vedlikehold økes, og at utstyr brukes for lenge, sier Rysst.
På Statfjord A var det plattformsjefen som meldte om røykutvikling og brann i en lastepumpe i et utstyrsskaft klokken 08.20 søndag morgen. Statoils beredskapsorganisasjon på Sandsli i Bergen og i Stavanger ble mobilisert. Klokken 11 var brannen slukket.
– Brann i en lastepumpe skal ikke kunne skje, sier Rysst.
Statoils mediekontakt Ole Andreas Skauby sier sikkerheten ikke er påvirket av effektiviseringer.
– God sikkerhet er grunnleggende for all virksomhet vi driver. De to hendelsene i helgen skjedde separat og vi jobber grundig for å finne bakenforliggende årsak. Vi vil ikke spekulere i hvorfor det skjedde.
– Har effektiviseringer ført til mindre vedlikehold av utstyr på plattformene?
– Statoil vil alltid gjennomføre nødvendig vedlikehold. Behovet for effektiviseringer går ikke utover sikkerheten, sier Skauby.
- Statoil-sjefen: Skal kutte seg til bedre sikkerhet (+)
«Har manglet trening»
Gasslekkasjen på Sogna-riggen forklares med komplikasjoner under arbeid med å trekke en produksjonsstreng ut av brønnen like før klokken ti lørdag morgen.
– Vi flyr ut ekstra fagpersonell, samtidig som mannskap uten arbeidsoppgaver i forbindelse med hendelsen blir sendt av riggen, sa Skauby til Bergensavisen lørdag.
Rysst mener flere bemanningsreduksjoner hos oljeselskaper og leverandørene kan føre til mindre erfarne ansatte på boregulvet.
– Mange som beholder jobben kan miste lederansvar og tar opp igjen fysisk arbeid som de har manglet trening til de siste årene. I tillegg har selskapene kuttet i satsingen på etterutdanning, sier Rysst.
Petroleumstilsynet sa til NTB søndag at helgens hendelser kan bli gransket.
– Tilsynet har fulgt begge disse hendelsene tett i løpet av helgen. Om vi skal iverksette gransking, vil vi ta stilling til mandag. Mandag morgen vil relevante fagmiljøer samle seg for å vurdere de to hendelsene og vår videre oppfølging av dem, opplyser Inger Anda, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Petroleumstilsynet til NTB.
Les også:
- Helikoptersjef tror oljekutt rammer: Tror oljekutt rammer sikkerheten (+)
Flyttet personell fra Troll-feltet
Kunnskapsministeren: – Det er en uhorvelig arroganse i dette
Følg markedene med DN Investor
Rundt to ganger i året gir DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus råd til Obama-administrasjonen. Nå er han gjest hos i «Finansredaksjonen».
Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.