Hydro varsler om en tvilsom konsulentavtale i Libya som selskapet arvet fra Saga Petroleum. De to tidligere toppsjefene i Saga Petroleum avviser kjennskap til en sånn avtale.
Les også: Korrupsjonsmistanke i Hydro
Engasjementet i Libya startet under mangeårig Saga-direktør Asbjørn Larsen. Han sier han ikke kjenner til noen slike konsulentavtaler fra sin tid i selskapet.
- Nei, jeg sluttet i Saga våren 1998 og jeg er ikke kjent med at vi hadde noen slike avtaler i min tid eller at vi foretok noen utbetalinger som var i strid med etiske retningslinjer. Utover det har jeg ingen kommentar til dette, avtalene som Hydro omtaler ble inngått etter min tid i selskapet, sier Asbjørn Larsen til DN Energi.
Diderik Schnitler overtok som Saga-sjef etter Larsen og ledet selskapet frem til Hydro kjøpte Saga Petroleum ved årtusenskiftet. Den tvilsomme konsulentavtalen ble inngått i januar 1999 mens Schnitler ledet selskapet, men Schnitler sier han ikke kjenner til avtalen.
- Jeg kjenner ikke til en slik avtale. Vi hadde jo avtaler med Libya, det var løpende business med Libya mens feltene gikk gjennom de forskjellige utviklingsfasene. I dag husker jeg ikke detaljer i avtaler inngått for åtte-ni år siden, da må jeg gå tilbake og titte. At det var snakk om noen som fikk utbetalinger som ikke passet seg, er for meg helt ukjent, sier Schnitler til DN Energi.
Omfattende gjennomgang
Han er overrasket over at dette kommer frem så mange år senere.
- Det som er litt spesielt er at fra og med 2000, da Hydro overtok Saga, ble jo alle Sagas forretningsavtaler endevendt og snudd opp i en due diligence. Det er litt rart at det kommer frem og blir stilt spørsmål ved så lenge etter. I overtakelsen ble jo alle typer avtaler gjennomgått av samtlige potensielle kjøpere av Saga så jeg er forbauset over at det plutselig finnes ut nå at det var noe som ikke stemte den gangen, suer Schnitler.
- Så det er ingen avtaler eller handlinger knyttet til Libya som du har dårlig samvittighet for?
- Nei, snarere tvert imot. Jeg synes det som ble utviklet i Libya var strålende, det er jo også ranket som en av de fineste engasjementene til Hydro nå, sier han.
Terror var største problem
Schnitler forteller at Sagas største utfordring med Libya-satsingen var noe helt annet.
- Utfordringen i Libya den gangen var at det var et vanskelig land å ha forretninger i på grunn av gisler og Lockerbie. Siden Saga var notert i USA ble det spurt om hvordan vi så på Libya. VI hadde endel overlegninger og vurderinger om vi skulle ha virksomhet i Libya av politiske grunner. Det politiske var det eneste tankekorset vi hadde sånn sett, sier han.
Schnitler mener det ikke var nødvendig for Saga å bestikke noen for å få andeler i Libya, vestlige oljeselskaper som gikk inn i Libya ble tatt godt i mot.
- De som gikk inn i Libya var velkomne, for de ville ha vestlig ekspertise til oljeutviklingen. Vi ble godt mottatt, det var overhodet ikke snakk om noe korrupsjon, og selvfølgelig ville vi ikke gjort det. Vi hadde høy etikk på det vi gjorde, sier Schnitler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.