Det var høring i ettermiddag i Stortingets finanskomité om den norske redningspakken som ble presentert søndag for en drøy uke siden.

Og det er bred enighet om pakken i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH)

- Alle mine medlemmer sier at de for pakken og mener den dekker likviditetsproblematikken, sier administrerende direktør Arne Skauge i FNH.

Han legger ikke skjul på at redningspakken best kommer større institusjoner, som DnB Nor, tilgode. Samtidig presiserer han at sentralbankens F-lån er mer tilpasset de små.

- Det å bruke statsobligasjoner er veldig markedsrettet mot det som var problemet. (..) Instrumentet sørger for at man griper tak i problemet uten å bruke fem øre av skattepengene. Dette er en markedstilpasset ordning uten subsidier, sa Skauge.

Plan for tillit
Idar Kreutzer, som er medlem av hovedstyret til Finansnæringens Hovedorganisasjon, sa under høringen at det er umulig å tenke seg et velfungerende norsk banksystem uten velfungerende storbanker.

- Redningspakken bør gjennomføres etter planen for å opprettholde tilliten, sa Kreutzer.

Kreutzer mener pakken er viktig, ikke bare for å sikre bare et bankvesen som fungerer, men også for at næringslivet ikke skal få ytterligere problemer.

Kreutzer sier det nå er slik at tilliten til finansinstitusjonene styres mye av tilliten til hjemlandet. Han sier redningspakken fjerner tillitsproblemet ved at hele verden vet at Norge er en sikker aktør.

Trenger overgangsordninger
Også Sparebankforeningen stiller seg positiv til redningspakken, men mener en betydelig andel av bankene vil falle utenfor ordningen og tror den derfor vil ha konkurransevridende effekt. Overgangsordninger er derfor nødvendig, mener foreningen. Sparebankeforeningen representerer 122 banker.

- Ingen er i mot ordningen, men alle er enige om at det er viktig at den blir implementert raskt. En eventuell utsettelse vil være uheldig, sa Arne Hyttnes, men la til at en del banker ikke vil får den direkte effekten av redningspakken.

- Finansdepartementet og Norges Bank må derfor se etter overgangsordningen som favner bredere enn det som nå er tilfellet, mener han.

Skaper konkurransevridning
Rundt en tredel av kapitalen i sparebanknæringen dekkes ikke av ordingen, ifølge administrerende direktør Stein Hannevik i Sparebanken Pluss.

- Bankene er solide, men vi mangler et velfungerende finansmarked, sa han under høringen.

Hannevik, som representerte synet til banker som faller utenfor redningspakken, mener redningspakken har en rekke svakheter og at den skaper en konkurransevridning. Han sier en rekke tiltak bør iverksettes.

- Småbankene må få utstede egne obligasjoner på egen balanse og få bytte de mot statsobligasjoner. I tillegg bør det komme en konsesjonsendring om opprettelse av kredittforetak. Selv om ventetiden nå er 30 dager for å få behandlet en søknad, vil det i praksis ta flere måneder å få det. Ikke kom til oss med 30 dager når det kommer en ny behandlingstid for hvert lite spørsmål de har til søknaden. I mellomtiden må vi få vite om vi har likviditeten eller ikke, sier Hannevik.

Pakken løser krisen, men..
Konserndirektør i Terra-grupppen Stein Ole Larsen sier at pakken løser krisen for norske banker. Likevel etterlyser han endringer på vegne av de små bankene som blir utelatt.

- Det er bestemt at hver bank kun kan få en milliard, men bankene har ulikt behov, og pakken bør derfor behovstilpasses bedre. En annen ting er kravet om at bankene maks kan har 35 prosent bankobligasjoner for å kvalifisere til å delta. Dette ekskluderer de små bankene, sier Larsen.

Han trekker også frem at lånene burde bli gitt for tre til fem år, og ikke to år. Da mener han kun behovet for mellomlange penger blir tilfredstilt, men ikke behovet for lange penger.

- Kravet om at bankene må børsnotere bankobligasjonene bør også fjernes, sier Larsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.