Forsker Kjetil A. van der Wel ved Høgskolen i Oslo og Akershus undersøkte i sin doktorgrad om en generøs velferdsstat faktisk fører til at flere velger trygd fremfor arbeid.
Han fant ut at det ikke stemte.
Les hele saken her: Professor vil avlive trygdebeistet: - Det har oppstått en uførepanikk
Han er i tillegg kritisk til forsker Mari Reges utspill om at sjenerøse trygdeordninger leder folk ut av arbeidslivet. Hun har gjort studier som viser at trygd smitter. I følge van der Wel trekker Rege i sin formidling av resultatene slutninger det ikke er dekning for i studiene.
«Ingen av studiene har vist at det er sjenerøsiteten i trygdene som fører til at trygdebruken smitter. Ingen har heller vist at de smittede tilfellene ikke hadde rettmessig krav på trygden. Videre har ingen av studiene vist at omfanget av trygdesmitte er større i Norge enn land med andre velferdsordninger. Rege velger også å overse det faktum at Norge, sammen med blant andre Danmark og Sverige, har det høyeste sysselsettingsnivået i Europa. Sysselsettingen har holdt seg høy i hele perioden etter at uføretrygden ble innført på syttitallet", skrev van der Wel i et debattinnlegg i DN tidligere i år.
- Hun viser at uføretrygd smitter, men ikke at den vil smitte mindre dersom trygden blir lavere, sier van der Wel til DN.no.
- Det er for mange
Rege, som er professor på Universitetet i Stavanger kjenner seg ikke igjen i kritikken.
- Jeg har aldri sagt at studiene våre viser at «det er sjenerøsiteten i trygdene som fører til at trygdebruken smitter». Jeg har heller ikke sagt at «de smittede tilfellene ikke hadde rettmessig krav på trygden». Jeg har imidlertid sagt at trygd smitter. Dette har jeg sagt på bakgrunn av flere norske studier som viser at en persons sannsynlighet for å bli trygdet øker dersom flere mennesker rundt denne personen blir trygdet, skriver hun i en e-post til DN.no.
Hun har også sagt at vi i dag har for mange på trygd.
- I Nasjonalbudsjettet kommer det frem at hver dag er 17 prosent i arbeidsdyktig alder ikke på jobb samtidig som han eller hun mottar en helserelatert trygdeytelse. Det er for mange. Vi trenger flere av disse i arbeid for å møte utfordringen med flere alderspensjonister og færre i yrkesaktiv alder i tiårene fremover, skriver hun.
Hun peker på at man må være stolt av at vi har så mange i arbeid i Norge, men:
- Jeg er imidlertid redd for at alt for mange klorer seg til dette politisk korrekte budskapet, i stedet for å ta inn over seg det som er litt mer vanskelig men likevel reelt. Det er et faktum at vi i dag unner oss selv velferdsgoder som ikke er bærekraftige uten innstramminger på andre områder eller skatteøkninger.
Les også:
Bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber
- Trygd smitter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.