Det er for lett å sykemelde seg, og det er for lett å få trygd.

Dette må ta skylden for at antall unge på trygd i Norge har økt de siste årene, mener et flertall av norske ledere.

6 av 10 ledere tror lavere arbeidsmoral og lavere terskel for å sykemelde seg er årsaken til at flere unge enn før i dag er trygdet. Halvparten mener at terskelen for å få trygd er for lav, kommer det frem i en fersk undersøkelse som er gjennomført for rekrutteringsselskapet Proffice.

- Det er bekymringsfullt at så mange unge blir uføre. Årsakene er nok sammensatte, men like viktig som å se på årsaksforkl#229er kan det være å se på konstruktive løsninger og tilrettelegging for å få flest mulig trygdede tilbake i arbeidslivet - heltid eller deltid, sier direktør Stein André Haugerud i Proffice.

Uføreboom
Antall uføretrygdede øker kraftig:

I løpet av en ettårsperiode fra 2011 til 2012 ble nesten én person uføretrygdet i timen. En tredel av de 7666 nye uførepensjonistene var mellom 18 og 39 år, ifølge tall fra Nav.

20 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder er på trygd.

- En sløsende velferdsstat har gjort det mulig å bære de enorme trygdeutgiftene, sa sjeføkonom Shakeb Syed til DN.no tidligere i høst.

Les mer: - Det er hårreisende

Statsminister Jens Stoltenberg må håndtere en svulmende trygderegning, for stadig flere ender på uføretrygd, viser ferske beregninger. Norge bruker 35 prosent av hele statsbudsjettet på trygd.

Les: Bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber

Ledere i privat sektor skylder i betydelig større grad på dårlig arbeidsmoral, et for slapt trygdesystem og bortskjemte unge enn sine kolleger i offentlig sektor. De mener i større grad at psykiske lidelser kan være en årsaksforkl#229.

Noe oppsiktsvekkende er det kanskje at hele 3 av 4 ansatte uten lederstilling, i alderen 16-24 år, mener at lavere arbeidsmoral og lavere terskel for å sykemelde seg er årsaken. Unge mistror med andre ord unge.

- Ser med letthet på arbeidslivet
- Det er delte meninger om dagens unge kan kalles "curlinggenerasjonen" eller "glasurgenerasjonen", eller om dette er en myte. Men at en del unge i dag ser med letthet på arbeidslivet og innbiller seg at de når som helst kan få seg en jobb, eller at mor og far stiller opp økonomisk om det skjærer seg - dét eksisterer nok i større grad i dag enn tidligere, sier Haugerud.

- For mange er det et sjokk å møte arbeidslivet, bemerker han.

Selv kaller han de unge "Generasjon Kravstor" og mener at noen foreldre syr sacco-sekker under armene på barna sine.

Proffice-undersøkelsen viser også at 7 av 10 ledere mener trygdeordningene i Norge er for gunstige, og hele 9 av 10 mener uføretrygden misbrukes.



* Lavere arbeidsmoral og lavere terskel for å sykemelde seg (58 %)

* Det er for lett å få trygd, terskelen for å få trygd er for lav (50 %)

* Bortskjemte unge som ikke mentalt er forberedt på og rustet for et krevende arbeidsliv (45 %)

* Mer psykiske lidelser på grunn av press, stress og krav for å lykkes (35 %)

* Mer psykiske lidelser på grunn av andre årsaker (19 %)

* Mer slurv fra saksbehandlere i prosessen med å få trygd (9 %)

* Mer fysiske lidelser som fedme (9 %)

* Annet (6 %)

(Kilde: Proffice ArbeidsMarkedsAnalyse)

Les også: Antall uføretrygdede øker kraftig

<b>Tar oppgjør med trygdeutviklingen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.