Politiet sier fredag kveld at det er stor sannsynlighet for at det finnes en sammenheng mellom bombeangrepet mot regjeringskvartalet og skuddene på Utøya, der flere hundre unge var samlet til AUFs sommerarrangemet. Syv mennesker er bekreftet omkommet i sentrum, mens flere er døde på Utøya, ifølge politiet.
- Helt ekstrem situasjon
- Hvis dette forbindes med Utøya er dette en annen og helt ekstrem situasjon, som bygger opp om ideen om at man har forsøkt å ramme det politiske Norge, sier forsker Tore Bjørgo ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), som er spesialist på terrorisme og for tiden er tilknyttet Politihøyskolen.
Han peker på at islamistisk terror er "en naturlig kandidat", uten at han vil spekulere i nøyaktig hvem som står bak. Han peker imidlertid på at Al-Qaida var noen av de første som utførte koordinerte terrorangrep.
- Vi vet at dette med koordinerte aksjoner er noe som Al-Qaida har vært pionerer på. Men andre grupper har etterlignet det. Så vi kan ikke slutte derfra at dette er en Al-Qaida operasjon, sier han.
Ifølge flere medier har en gruppe som kaller seg «Helpers of the global jihad» ha påtatt seg ansvaret for bombeeksplosjonen.
Les mer: Medier: Gruppe påtar seg ansvaret for bombeeksplosjonen
- Nytt for Norge
Førsteamanuensis Jan Oskar Engene ved Universitetet i Bergen pekte også på islamistisk terror da DN.no intervjuet ham kort tid etter eksplosjonen i sentrum og før situasjonen på Utøya var kjent.
- Mistanken går umiddelbart i retning av islamistisk terrorisme, dersom det blir bekreftet at dette er et bombeattentat, sier han.
Engene er ekspert på europeisk terrorisme og har skrevet bøkene Terrorism in Western Europe: Explaining the Trends since 1950 (2004) og Europeisk terrorisme: Vold, stat og legitimitet (1994).
- Hvis dette er en terroraksjon så er det helt nytt i Norge, legger han til, og minner på at man i Europa ikke har sett lignende materielle ødeleggelser fra en islamistisk terroraksjon siden attentatet på t-banen i London i 2005.
Lavt trusselbilde mot Norge
Begge forskerne sier at trusselbildet mot Norge har vært regnet som relativt lavt hittil, men viser til at Norge er blitt nevnt i meldinger fra Al-Qaida ved tidligere anledninger. Forskerne trekker frem Norges militære engasjement i Afghanistan og Libya som motiv, selv om Engene mener det vil være vanskelig å legitimere en aksjon mot Norge med en offensiv mot et sekulært regime, som atpåtil har en betydelig del av befolkningen mot seg.
- Trusselbildet har vært regnet som relativt lavt. Men Norge har vært i terroristers søkelys gjennom mange år. Den trusselen har aldri vært borte. Vårt militære engasjement i utlandet i Afghanistan og Libya er jo noe av det som må nevnes, men vi har hatt situasjonen i mange år, helt fra vår deltakelse utenfor Kuwait i den første Gulf-krigen fram til i dag. Andre ting har også vært kontroversielle, karrikaturstriden for eksempel. Og så har man sett at det kan være veldig overraskende ting. Oklahoma-bombingen trodde alle var en islamistisk aksjon, og så viste det seg at det var en lokal høyreekstremist som handlet nesten på egenhånd, sier Bjørgo.
Etter at Osama Bin Laden ble drept av amerikanske styrker tidligere i år, varslet terrornettverket Al Qaida hevnaksjoner i hele Vesten. Ayman Zawahiri, som var nestkommanderende for Osama bin Laden, skal ha oppfordret til terroraksjoner mot Norge, samtidig som han trakk frem USA, Storbritannia og Australia.
Norge er flere ganger blitt nevnt i trusler som tilskrives islamistiske ekstremister, som for eksempel i 2003, i en melding fra Al-Qaidia.
- Utfordrer samfunnsformen vår
Uansett vil terrorangrepet få konsekvenser for hvilket samfunn nordmenn ønsker seg, i et land som har en lang tradisjon for nærhet mellom styrende og styrte.
- Det er en alvorlig situasjon som utfordrer oss på hva slags samfunn vi ønsker å ha i fremtiden. Skal vi la oss styre av terrorister, eller skal vi beholde den makten selv? spør Bjørgo.
Les mer om eksplosjonen i Oslo: Stor eksplosjon i Oslo sentrum
DN.no følger hendelsen utover kvleden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.