Mens store deler av verden står til knærne i økonomiske problemer - og trolig har det verste foran seg - kan AS Norge spasere gjennom nedgangsperioden knapt uten å bli våt på skoene.

I alle fall dersom vi legger til grunn Statistisk sentralbyrås siste prognoser for konjunkturutviklingen i Norge frem til 2011. Selv om også Norge merker det barske globale finansklimaet, tror SSB at vi på det verste bare vil miste litt av farten i økonomien.

Diskutér saken under.

Les også: - Verdens minste lavkonjunktur

Ola og Kari Nordmann kan altså sitte trygt ved kjøkkenvinduet med en kopp varm kakao og se finansstormene rive av plankene på nabogården.

  Har flere ess i ermet
Den festningssterke norske økonomien har flere årsaker, mener forsker Torbjørn Eika i SSB:

- Vi har mye å gå på. Hvis utviklingen i Norge skulle bli svakere enn vi spår, kan det motvirkes med finanspolitiske virkemidler. Vi har en relativ høy rente som kan settes ned. Og vi bruker mindre av oljefondet enn handlingsregelen tilsier, noe som betyr at vi har penger til å stimulere økonomien om vi må, sier Eika.

Ifølge ham er vi så godt skodd i Norge mot eventuelle kriser, at det eneste som virkelig kan gjøre livet surt for oss er et kjempekrakk i oljeprisen eller at oljefondet tømmes eller på annen måte reduseres kraftig i verdi.

Så vil antagelig mange innvende at oljenasjonen Norge har hatt en porsjon økonomisk griseflaks som ingen andre.

- Ikke bare flaks
Forskningsdirektør i Statistisk sentralbyrå, Ådne Cappelen, er ikke helt enig.

- Vi har hatt flaks, ja. Men vi har hatt flaks også før, og ikke vært så gode til å bygge opp bufre som vi har vært nå. Vi har lært av erf#229, sier han til DN.no.

Det i motsetning til andre vestlige land, som etter Cappelens mening langt på vei har seg selv å takk for at den globale krisen rammer dem så mye hardere enn i Norge.

- Amerikanerne bruker pengene på å føre krig. Og krig er ikke en effektiv motkonjunkturpolitikk, sier han til DN.no.

  Også EU får passet påskrevet:

- I Europa har de ikke noe handlingsrom fordi de ikke har orden på budsjettet sitt. De har stelt huset sitt dårlig, og som man reder ligger man, konkluderer Cappelen.

- Burde spart i gode tider
Forskningsdirektøren understreker at Norge naturligvis er i en særstilling, der høye råvarepriser gjør oss rike, mens det rammer andre.

Feilen andre land gjør er at de ikke klarer å sette av penger i oppgangstider, slik vi har lært oss å lage regler for å spare til nedgangsperiodene som kommer.

- Mange av våre handelspartnere har ikke hatt så god balanse i budsjettene. Så når det går dårlig, er det konjunkturelle grunner til at det forverres ytterligere, sier Cappelen.

- Så hva burde EU gjort?

- Jeg skal ikke rådgi EU, men de hadde vært bedre stilt med bedre strukturell balanse, gjennom høyere skatter og lavere utgfter, sier han.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.