Kjell Vaage, trygdeekspert og økonomiprofessor ved Universitetet i Bergen, tror at sykelønnsordningen kan ligge som en verkebyll i mange år, før en fremtidig regjering blir tvunget til å gjøre noe med den.
Vaage, som har spesialisert seg på trygdeøkonomi, tror veksten i de samlede trygde- og omsorgsutgiftene kommer til å bli så betydelig med eldrebølgen at innstramminger vil presse seg fram både på sykelønn og andre velferdsordninger.
Hadde mulighet
Vaage mener grep burde vært tatt nå, men at de rødgrønne har vært feige. Dermed blir det flere år med fortsatt høyt sykefravær, før en fremtidig regjeringen blir tvunget til å ta grep.
– Den ferske Stoltenberg-regjeringen hadde nå hatt mulighet til å ta en upopulær beslutning i god tid før neste valg, slik mange land rundt oss gjør. Men de utsetter altså en innstramming. Det er pussig å høre regjeringsmedlemmer snakker om å snu alle steiner for å få ned sykefraværet, samtidig som de nekter å røre den største steinen, sier Vaage til Bergens Tidende.
Sandman
Et forslag han tror vil tvinge seg fram i en eller annen form, ble utformet av tidligere Ap-statsråd Mads Sandman tror ti år siden.
Det såkalte Sandman-utvalget foreslo at arbeidstakerne skulle få redusert lønn fra 100 til 80 prosent de første 16 dagene ved sykdom. De neste 50 ukene skulle de få full lønn, men 20 prosent av denne skulle fortsatt betales av arbeidsgiver. Dermed ville arbeidstakere tape litt på å holde seg hjemme noen dager, mens arbeidsgivere som ikke la til rette for at langtidssykmeldte skulle komme tilbake igjen på jobb også ble straffet.
– Men så langt har ingen hatt politisk mot til å plukke opp igjen dette forslaget ettersom arbeidstakere og arbeidsgivere på kort sikt har åpenbare felles interesser av at staten fortsetter å betale det meste av sykelønnsregningen, sier Vaage.
Les også:
Valla: «Same shit, new wrapping»
Politikerne mener det er for lett å bli sykmeldt
- Sykesaken kan vippe Ap under 30 prosent
1 av 3 kjenner en trygdesnyter
- Trygden er det nye paradiset
- Er tabu i norsk politikk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.