- De burde begynt innstrammingen allerede høsten 2009, sier professor Hilde C. Bjørnland til DN.no.

BI-professoren viser til at regjeringen allerede er på overtid i forhold til å stramme inn på den offentlige pengebruken.

- Og når de ikke gjorde det der, bør de ta de områdene de kan ta tak i allerede nå i revidert. Men jeg ser ikke for meg at det kommer til å skje store grep der, det pleier stort sett å være småjusteringer i revidert, sier hun.

- De er i gang med en prosess der de ber departementene synliggjøre muligheter for å stramme inn. Det kan de følge opp allerede i revidert, legger hun til.

Det tar lang tid
Det reviderte budsjettet for 2010 kommer i mai, mens det neste statsbudsjettet ikke kommer før til høsten.

- Jeg vil anta at de større innsp#229ene kommer i budsjettet som kommer til høsten. Det er det som er utfordringen når man bruker budsjettet motkonjunkturelt, at det tar lang tid. Økt pengebruk annonsert høsten 2009 får effekter langt inn i 2010, sier hun.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sa torsdag at Stoltenberg-regjeringen vil få et såre strev med å håndtere utgiftseksplosjonen knyttet til den aldrende befolkningen. I praksis skal vi være glad om vi følger handlingsregelen før 2020, mener Juel.

Les også:
<b>Pensjonistene spiser opp pengene</b>
- Vi har brukt opp handlingsrommet

Hard vei tilbake
Han mener at økningen i skatteinntektene vil bli spist opp av pensjonistene fremover.

- Vi er ”endelig” kommet til den fasen som det har vært snakket om lenge hvor antallet pensjonister øker sterkt, skriver han i en fersk analyse med tittelen «Den harde veien tilbake til handlingsregelen».

- Jeg er helt enig med Steinar Juel i at det blir vanskelig, gitt blant annet veksten i utgiftene til pensjon som kommer. Mange av tiltakene fra krisen som skulle være midlertidige kan også synes å ha fått en mer permanent karakter. Dersom de ikke kutter noe vil utgiftene derfor øke, alt annet likt, sier hun.

Redersmell
Og det blir lite gratis hjelp til finansminister Sigbjørn Johnsen, som får hovedansvaret for å kutte i pengebruken.

- De kan ikke regne med de store positive overraskelser på inntektssiden heller, tvert imot. Mye kan tyde på at inntektene ikke vil øke like mye som anslått i budsjettet. Vi vet jo nå at rederene ikke skal betale tilbake 1,3 mrd per år som tidligere trodd, i tillegg til at inntektene fra olje og gass kan bli noe mindre dersom gassprisene holder seg på dagens nivå.

Les også: Rederienes skatteseier tvinger Johnsen til kraftige kutt

Derfor mener Bjørnland det nå er viktig at regjeringen kommer på banen med en konkret løsning på hvordan kuttene skal foregå.

- Regjeringen må komme med en troverdig plan for hvordan den skal komme tilbake til handlingsregelen. Det kan den gjøre når revidert legges frem. Det er riktig at de har mange ambisjoner, og ikke alle kommer til å bli holdt dersom de skal tilbake til handligsregelen. De bør derfor konsentrere seg om å satse på noen kjerneområder, fremfor å prøve å bruke noe på alt, sier hun.

Les også:

<b>- Oljepengene brukes feil</b>

<b>Feilberegning åpnet milliardflommen </b>

<b>Lenge til nye ansettelser</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.