Andelen unge uføre har økt kraftig de siste årene, og bare ifjor kostet unge uføre samfunnet 6,4 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.
- Dette er hårreisende. Og dette bekrefter bare at velferdsordningene er for gode i Norge, sier dekkforhandler Tommy Sharif (35).
Selv har mangemillionæren aldri vært syk i løpet av sine 17 år i arbeidslivet.
Lat ungdom
Sharif mener latskap forklarer økningen i unge.
- Norsk ungdom er lat. Arbeidsmoralen er annerledes enn hos våre naboland, sier han, og understreker at dette ikke gjelder alle nordmenn.
Trond Mohn har vært industrileder i en årrekke, og er i dag vestlandets rikeste mann.
- For 30 år siden hadde vi ingen i våre bedrifter som bevisst gikk inn for å bli uføretrygdet i alderen under 30 år. Dette er noe som har kommet i de senere årene, sa Mohn til Dagens Næringsliv fredag.
Les: Skremt av mange unge uføre
Vil heller ha svensker
Sharif kjenner mange i restaurantbransjen, og der er holdningen er at det er gunstigere å hyre svensker.
- Det er en grunn til at svenskene får de jobbene. Jeg får ofte høre fra mitt nettverk i restaurantbransjen at de prioriterer svenske ungdommer i søkerprosessen, sier han.
Les også: Norske arbeidsgivere foretrekker svensker
Store tall
Antallet unge uføre har økt med 24 prosent på fire år, og utgjør nå mer enn 9200 personer. 36.000 nordmenn under 30 år mottar uføretrygd eller arbeidsavkl#229spenger, ifølge Nav.
Bekymringsfullt
Seniorforsker ved Frischsenteret, Knut Røed, mener at veksten unge uføre er bekymringsfull.
- Det er bekymringsfullt at så mange unge defineres ut av arbeidslivet. Etter mitt syn er trygdesystemet vårt i altfor stor grad innrettet på «bare» å sikre folk en inntekt. Det burde i mye større grad vært innrettet på å sikre folk en inntekt gjennom eget arbeid, selv om dette i en del tilfeller krever en del tilpasninger, sier Røed til DN.
Les også:
<b>681.000 arbeidere betaler Norges uføreregning</b>
- Nå må det lønne seg å arbeide
- Det er på tide å gjøre noe
1 av 3 kjenner en trygdesnyter
Les også: Mener unge er kresne og kravstore
<b>- Norsk ungdom har ingen respekt for arbeidsgiver</b>
<b>- Noe har gått tapt</b>
<b>Kresen, kravstor og lat eller pliktoppfyllende, arbeidsom og blid? </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.