- Jeg er dypt bekymret.

Næringsminister Trond Giske ser ingen snarlig løsning på eurokrisen, som er inne i sitt tredje år. Arbeiderpartiets mektigste EU-motstander legger ingenting i mellom når han beskriver situasjonen:

- Jeg ser et EU som går fra krise til krise, som løser de akutte problemene men som ikke greier å gjøre noe med det fundamentale, sier han til DN.no, i forbindelse med Eksportkonferansen 2013 i Oslo.

Få lyspunkt
Han peker på at euro-samarbeidet mangler flere vesentlige deler i det som skal til for å skape en valutaunion. Samtidig mener han at det gjøres lite med det grunnleggende problemet, nemlig manglende vekst og innovasjonsevne i europeiske bedrifter.

- Tyskland er et lysende unntak, som har bunnsolide industritradisjoner og som alltid greier å løfte seg etter kriser. Men i land som Spania, Portugal og Hellas sliter man med den grunnleggende produktivitetsveksten i industrien. Det er heller ingen lyspunkt i Storbritannia. Jeg er mer optimistisk på USAs vegne. De har et enormt fokus på forskning og utdanning, så der er vekstkraften alltid sterk, sier han.

Langt unna vekst
- Når blir det bedre?

- Vi er langt unna å se vekst igjen. Hvis jeg skal gjette slukker man fortsatt branner i EU om fem år. Forhåpentligvis går ikke arbeidsledigheten mer opp, men jeg ser heller ingenting som tyder på at den kommer til å gå vesentlig ned.

Folk mister håpet
Giske er nemlig spesielt opptatt av de urovekkende arbeidsledighetstallene i unionen. Ferske tall viser en arbeidsledighet på 12 prosent. I Spania nærmer ungdomsledigheten seg 60 prosent.

- Jeg mener det er en sosial bombe når 60 prosent blir arbeidsledige. Når folk mister håpet om å få det bedre. Det gir en utorlig sterk sosial urofaktor. Jeg skjlønner ikke hvordan EU skal komme seg unna det.

- I Europa er det en reell, tilstedeværende krise. Eurokrisen går fra land til land. Det startet med en finanskrise som gikk over i en statsgjeldskrise. Når stater ikke greier å håndtere gjelden sin, så er man ute og kjøre, sier Giske.

Rystes i grunnvollene
Han understreker poenget med at ingen av landene kan komme seg ut av krisen med en devaluering av egen valuta, slik man kunne gjort dersom man ikke var medlem i en valutaunion.

- Man kan heller ikke påvirke renten utfra sitt eget lands situasjon. Byggverket er i ferd med å rystes i sine grunnvoller, sier Giske.

Les også: - Sjeleglad for at Norge ikke gikk inn

<b>Soros ber tyskerne vurdere euro-exit</b>

<b>Tyskland trosser euro-partnere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.