Norsk varehandel er i motbakke: Mandag la Virke frem tall som viser at det aldri før har det vært flere konkurser.
Samtidig har en treg start på året fått arbeidsgiverorganisasjonen til å nedjustere sine vekstprognoser for 2013.
Og som om ikke det var nok:
1 av 10 Virke-bedrifter har det siste halvåret merket en innstramning i tilgangen på kreditt.
Funnet samsvarer med statistikk fra DNB som viser at banklånfinansieringen for små og mellomstore bedrifter har falt jevnt siden januar 2012. Virke-direktør Harald Andersen er for alvor bekymret:
- Kapitaltørken er dramatisk. Hvis de nye kravene implementeres slik det foreslås av Finansdepartementet, vil innstramningen bli enda mer merkbar. Det går utover innovasjon, verdiskaping og sysselsetting, advarer han overfor DN.no.
Nye kapitalkrav
Det var i slutten av mars at finansminister Sigbjørn Johnsen la frem sine fire forslag til nye kapitalkrav for bankene. I praksis betyr forslagene at bankene må stille mer egenkapital bak hvert boliglån som gis.
Det strengeste alternativet innebærer at risikovektingen skal være minst 35 prosent.
Virke mener kapitalkravene kommer på et uheldig tidspunkt dersom det fører til strengere utlånspraksis fra bankene. Selv en liten innstramning kan gi store utslag i form av økt kapitaltørke for små og mellomstore bedrifter, frykter de.
- Vi har aldri undervurdert behovet for å bygge mer solide banker. Nå kan vi imidlertid stå overfor en paradoksal situasjon, sier Andersen og forklarer:
- Disse tiltakene har man fått for å unngå en bankkrise, men hvis det viser seg å være for sterke preventive tiltak, fordi næringslivet ikke får nok finansiering, kan det faktisk dytte oss ut i en annen krise. Det er et «gigaparadoks».
«Hjørnesteinsbedrifter»
90 prosent av norske bedrifter har under 10 ansatte, viser tall fra Virke. Dette er små og mellomstore bedrifter som ikke har mulighet til å finansiere seg gjennom obligasjonsmarkedet, påpeker Andersen.
- Vi stiller oss uforstående til at kravene skal ha så høye nivåer og en så høy opptrappingstakt som Finansdepartementet legger til grunn. Dette er strengere enn i land det er naturlig å sammenligne oss med, sier han.
Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen deler den sterke bekymringen.
Hammer Madsen ser i dag fem krisetegn i Norsk økonomi, og det er de «norske hjørnesteinbedriftene» som vil rammes av økte kapitalkrav, advarer hun.
- Myndighetene må være med på at bankene differensierer sin innstramning og ikke rammer de små og mellomstore bedriftene. Banknæringen må få tid og mulighet til å planlegge dette, sier hun og understreker:
- Det er disse bedriftene Norge skal leve av fremover.
Holdt toppmøte
I forrige uke ble problematikken diskutert da Nærings- og handelsminister Trond Giske holdt «toppmøte om kapitaltilgang for små og unge bedrifter».
- Vi ser tegn på at vi får en avmatning i norsk økonomi og er opptatt av hvordan kapitaltilgangen til norske bedrifter påvirker dette bildet, sa Giske til DN.no.
Departementet hadde nylig de foreslåtte forslagene ute på høring.
«I siste runde i EUs behandling av kapitalkrav, kom det inn et viktig punkt om å lette på kapitalkravene for bankenes utlån til små og mellomstore bedrifter. Virke mener at også norske myndigheter må innføre en tilsvarende smb-vennlig regel i Norge», heter det i svaret fra Virke.
Hovedorganisasjonen Virke representerer 16.500 virksomheter med 220.000 ansatte i norsk næringsliv.
Les mer:
Fem krisetegn i norsk økonomi
Slik bør nordmenn forberede seg
Les også:
Giske frykter for norske bedrifter
Bankkrav struper norsk investeringsvilje
Varsler oppkjøpsboom
Her er kravene bankene frykter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.