De politiske partiene pumper nå partipengene sine inn i kampen om makten i Norge de neste fire årene. Mellomperiodene brukes til å spare opp penger til de jevnlige valgkampene. Sparemåtene er varierende, og felles for de fleste partiene DN.no har snakket med, er at risikoviljen er lav.
Blant partiene er det kun Høyre og Arbeiderpartiet som sparer i fond.
- Vi har flere ulike fond, og selve plasseringene blir gjort i nært samarbeid med DNB. Det blir plasssert slik at vi ikke tar noen store sjanser, det er ikke snakk om gambling, forteller assisterende partisekretær i Arbeiderpartiet, Odd Erik Stende.
Lav risiko til tross, partiet er godt fornøyd med avkastningen de har fått på de i overkant av 30 millionene som er plassert i fond.
- Over tid har vi hatt en bra avkastning som vi er godt fornøyd med. Vi har i snitt de siste ti årene ligget på rundt seks prosent. Vi synes at det tross alt er bra, det er bedre enn vi ville ha fått i banken, sier Stende.
Administrerende direktør i ABG Sundal Collier, Knut Brundtland, sitter i Finansforvaltningskomiteen i Ap.
Han er med på å styre hvilke fondsprodukter Ap skal investere i.
- Det varierer litt, men typisk er det en jevn foredeling mellom aksjefond på den ene siden og obligasjon- og pengemarkedsfond på den andre siden, sier Brundtland.
Utleie av eiendom
Kristelig folkeparti satser på vanlig sp#229 på høyrentekonto sammen med resten av de største politiske partiene. I tillegg sørger partiet for å bedre økonomien sin gjennom eiendomsinteresser i KD forvaltning som eies hundre prosent av Krf.
- Krf har ikke benyttet seg av noen alternative investeringsmuligheter, men ved siden av vanlig bank, så eier Krf et aksjeselskap som driver med utleie av eiendom, forteller administrasjonssjef i Krf, Gunnar Rein Olsen.
Gjennom KD Forvaltning eier Krf andeler i Øvre Slttsgate 18-20 hvor partiet primært leier ut til seg selv.
- Vi har også muligheter for å realisere verdier i det selskapet, sier Rein Olsen.
Over 50 mill i fond
Høyre er det partiet som har flest millioner i fond. Mens arbeiderpartiets finansportefølje har en markedsverdi på i overkant av 30 millioner, har Høyre-fondet ifølge partiets årsregnskap en verdi på 54 millioner kroner. I fjor hadde fondet en avkastning på i overkant av 4,5 millioner kroner. Det er ved hjelp av dette fondet at Høyre tar opp valgkampen mot et pengesterkt Ap.
- Når vi går inn i valgkampen med 30 prosent oppslutning samtidig som vi har hoveddelen av vår statsstøtte basert på 17 prosent oppslutning, blir vi nødt til å i betydelig grad tappe fondet. Vi konkurrerer med Ap som får tilført betydelige midler fra LO, sier generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal. Han vil ikke gå inn på hvordan pengene i fondet blir plassert.
- Vi har midler til forvaltning hos en profesjonell forvalter hvor vi får råd om hvordan pengene skal plassereres, vi har en relativt forsiktig forvaltning av dette og blanding av ulike fond. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Ryssdal.
Ikke nok kapital
Flere av de andre partiene DN.no har snakket med, oppgir for lav egenkapital eller manglende risikovilje som årsak til at de kun benytter seg av ordinære sparemetoder i forvaltningen av sine penger.
-Det kan nok hende at det er andre partier som har større beholdninger enn det vi har. For det første er det høyere risiko enn hos andre spareformer, for det andre vil det for vår del uansett være slik at vi ikke har de store beløpene, så det vil ikke utgjøre den store forskjellen, sier generalsekretær i Senterpartiet, Knut M. Olsen.
Generalsekretær i Venstre, Trond Enger, forteller at Venstre bruker store deler av sin kapital under valgkampen, og mener det er for kort tidshorisnt i mellom valgårene til at fondssp#229 er aktuelt.
- Det blir jo en veldig kort horisont på sp#229en, bare et år, og da er mitt intrykk at en del sånne investeringsformer krever en litt lengre investeringshorisont, sier Enger.
Les også:
KRF og Venstre ber Høyre-velgere satse gult og grønt
SV vil ha høyere avgifter på bilkjøp
Høyre-topper trekker 22. juli inn i valgkampen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.