- Jeg kom inn på boligmarkedet som veldig mange andre gjorde: Tøffe tak, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til DN.no.
I Dagens Næringsliv fredag går DNB-sjef Rune Bjerke ut og etterlyser flere tiltak for unge på boligjakt. Bjerke synes synd på de unge som sliter i boligmarkedet, og mener det er trist med et sterkere klasseskille. Banksjefen måtte selv stille opp som medlånetaker da døtrene hans skulle kjøpe sin første bolig.
- Fikk du slik hjelp, Siv Jensen?
- Jeg klarte meg selv, og det gikk bra til slutt.
- Bakgrunn: Krever tiltak for unge på boligjakt
Har gjort mye
Finansministeren understreker at den økonomiske situasjonen helt tidlig på 1990-tallet - da hun ble boligeier for første gang - var en ganske annen enn den er i dag. Hun husker ikke hvilke rente hun hadde på lånet, men legger ikke skjul på at det også var hardt den gang.
- Det er krevende når man er ung, og det skal det kanskje være. De fleste av oss må spare over en periode før vi oppnår den egenkapitalen vi trenger, sier hun.
De fleste av oss må spare
Jensen mener samtidig den nye regjeringen allerede har gjort mye for å hjelpe de yngste. Hun peker på to konkrete tiltak:
- Det ene er at jeg har sendt brev til Finanstilsynet og bedt de om en mer fleksibel praktisering av egenkapitalkravet. Det andre er at vi har styrket BSU-ordningen i statsbudsjettet for neste år, sier hun.
- Så er det den andre siden av dette, nemlig tilbudssiden av boligmarkedet. Altså hva vi kan gjøre for å få bygget flere boliger billigere. Da holder kommunalministeren på å gå gjennom virkemidlene. Han vil se på Tek10 og andre deler av regelverket med sikte på forenkling, sier Jensen.
- Ser en utflating
83 prosent av Norges voksne befolkning eier boligen de bor i, viser Statistisk Sentralbyrås leveundersøkelse fra 2012. Bjerke i DNB mener det å eie sin egen bolig er en viktig del av et velferdssamfunn.
Det er Jensen for så vidt enig i, men hun viser også til at det i dag er flere hensyn som må ivaretas.
- Vi har sett en kraftig vekst veldig lenge i det norske boligmarkedet, og nå ser vi en utflating. Da er det viktig å følge det nøye og samtidig se på hvilke virkemidler vi har til disposisjon for å både sikre en god utvikling i markedet og samtidig sørge for at det er mulig å få kjøpt bolig til en overkommelig pris, sier Jensen.
Det vi nå ser er en utflating
- Er boligprisene for høye?
- Det vi har sett er en veldig kraftig oppgang i boligprisene over tid. Det vi nå ser er en utflating av det, og det er ikke veldig rart med tanke på den utviklingen som har vært gjennom flere år, svarer hun.
Bankkrav ingen unnskyldning
Bjerke og banken han leder vil ikke gi sitt bidrag til boligkjøperne ved å senke utlånsrentene. Ifølge DNB var renteøkningen som kom i mars helt nødvendig for å møte myndighetenes nye bankkrav.
Denne forkl#229en holder ikke, mener Jensen.
- Vi har sagt mange ganger at det ikke er noen grunn til å skyve kapitalkravene foran seg som et argument for å holde rentemarginen høy, understreker hun.
Jensen hevder også mye er opp til bankkundene.
- Det er i utgangspunktet velfungerende konkurranse i banksektoren i Norge, og det er i grunn et oppgjør mellom bankkundene og bankene. Hvis vi som bankkunder mener at det er mulig å oppnå lavere rente, så kan man gjøre det gjennom konkurransen som foregår mellom bankene, sier hun.
Dette kunne Bjerke bekrefte da DN møtte han under bankens årlige kapitalmarkedsdag i London torsdag denne uken.
- Det er veldig viktig å stresse at det er konkurranse der i dag, sa Bjerke.
- Vi har fortsatt vekst i boliglånsporteføljen, men vi tapte markedsandeler denne våren, erkjente han.
Les mer: Krever tiltak for unge på boligjakt
Les også:
Forsaker hytte og Tesla for barna
Mamma og pappa må bla opp
Barns bolig den nye spareformen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.