- Stoltenberg valgte en finansminister som oste av nøkternhet og nøysomhet. Men vi hadde ikke hatt bruk for Sigbjørn Johnsen til å presentere det statsbudsjettet som ble lagt frem igår. Han burde ha ventet med Sigbjørn Johnsen til han virkelig trengtes.
Tidligere BI-rektor og professor Torger Reve er ikke spesielt imponert over statsbudsjettet som ble lagt frem tirsdag. Det var ingen kutt av betydning, ingen visjoner, ingenting egentlig, mener Reve.
- Det var ikke noe for å gjøre oss entusiastiske, det var litt grått - og det står til finansministeren, sier Reve.
Han mener at det er et budsjett som administrerer landet, og som "tetter noen hull". Men istedenfor å satse på fremtiden, kutter regjeringen kraftig ned på forskning, og dropper å øke tilskuddene til høyere utdanning.
- Man kutter til og med i oljeforskningen. Det er ingenting som har gitt Norge større inntekter enn oljeforskning. Det har skapt tusenvis av milliarder kroner. Men likevel kutter man det, sier Reve.
Les også: Reagerer på kutt i petroforskning
Et etterslep
- Og Trond Giske, han skriver at han øker næringslivsrettet forskning. Så øker han tilskuddene med 20 millioner. Det er ingen økning. Vi har et etterslep, og det er det på tide at man gjør noe med det, fortsetter Reve.
Han har flere forslag knyttet til hvor regjeringen kunne hentet pengene til dette.
- Det er en rad med ting man kunne gått løs på; subsidiering av norske sjøfolk, sykelønnsordningen og eiendomsskatt, sier Reve.
Har ikke gått løs på sykelønnen
Han er bekymret for den enormt store andelen uføre i arbeidsfør alder. Én av fem nordmenn i denne aldersgruppen er nå på trygd.
Les også: - Nå må det lønne seg å arbeide
- Man har ikke gått løs på sykelønnsordningen. Denne ordningen har helt sikkert noe med uføreandelen å gjøre, dette handler om insentiver, sier han.
I tillegg til kutt i sykelønnsordningen mener han at nettop en satsning på forskning og utdanning kan bidra til å få bukt med den enorme trygdebyrden som vokser seg større hver eneste dag.
- Vi må ha noe som kan stå på egne ben, noe som er rent kunnskapsbasert. Vi har ingen virkelig oppbygging, sier han.
Forbausende greit
Han får støtte av professor Ole Gjems-Onstad:
- Det er forbausende hvor greit det er å ikke satse på høyere utdanning. Hva koster det politisk? Ingenting, sier han.
- Jeg tror vi er enige om at vi har nok offentlige ansatte, legger han til.
Kraftigst i Norge
BI-professor Hilde Bjørnland er blant dem som i lang tid har påpekt at vi har bygget opp en stor og kostbar offentlig sektor.
I dag jobber en tredjedel av den norske arbeidsstyrken i denne delen av økonomien. Det, kombinert med 350.000 uføre, vekker bekymring.
- Økningen i offentlige utgifter ligger an til bli krafigere i norge enn i de fleste andre land, sier Bjørnland.
- Vi har et problem med en økende andel som forsvinner fra arbeidsmarkedet. Grunnen til at vi skal bekymre oss for det, er at handlingsrommet er mer innskrenket, legger hun til.
Les også: Alt om statsbudsjettet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.