- Det er helt klart en todeling her, og den har bare forverret seg, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at forskjellene mellom norske industribedrifter bare øker.

I alt steg den sammensatte konjunkturindikatoren til 5 i fjerde kvartal, opp fra 1 kvartalet før. Samtidig flater produksjonsvolumet ut, som forklares med fallende etterspørsel fra eksportmarkedet. Konjunkturbarometeret viser at mens olje- og offshoreindustrien fortsetter en sterk utvikling, rammes eksportbedriftene av svikten fra eksportmarkedet.

"Fallet i etterspørselen skapte store utfordringer for tradisjonell eksportrettet industri", skriver Statistisk Sentralbyrå.

Situasjonen var særlig krevende for produsenter av trelast- og trevarer, papir- og papirvarer og ikke-jernholdige metaller.

- Ser man på innenlandsk produksjon og sysselsetting bedres den, men etterspørselen fra eksportmarkedet forverres, sier Syed til DN.no.











Frontfagsmodellen under press
At det koker i olje og offshore bare forsterker todelingen. Norge er for alvor i ferd med å presse enkelte deler av konkurranseutsatt industri helt ut. Det er de minst produktive som taper kampen.

Som DN.no skrev tidligere mandag legger utpressingen nå kraftig press på grunnstenen i norsk økonomisk politikk, nemlig frontfagmodellen i vår lønnsdannelse.

Les også: - Det blir altfor mye penger

Frontfagmodellen bygger på idéen om at lønnsveksten i Norge må tilpasses hva eksportbedriftene over tid kan tåle. Den norske tarifforhandlingsmodellen har ivaretatt dette ved at konkurranseutsatt industri har gått inn i tariffoppgjøret først, og så har dette oppgjøret vært veiledende for andre tariffområder

- Ser man på hvilke faktorer som begrenser produksjonen, er mangel på kvalifisert arbeidskraft igjen en begrensende faktor. Begrensningen kommer spesielt i olje og offshore. Det understøtter mitt argument om at viser at frontfagsmodellen er en utdatert modell, sier Syed.

Trenger ikke beskyttelse
Han peker på at frontfagsmodellen var et veldig godt prinsipp da den ble innført, men at ting har endret seg.

- En viktig del av eksportnæringen er olje- og offshore, og de trenger jo ikke akkurat noen særskilt beskyttelse - heller tvert imot, sier han, og legger til:

- Når olje og offshore er en av bjellesauene for lønnsforhandlingene, og man vet at den bjellesauen gjør det vanvittig godt for tiden, er den med på å dra opp lønnsveksten i Norge generelt. Det presser lønningene og forverrer ubalansene overfor utlandet. Høy lønnsvekst indikerer press i økonomien og er et argument for å sette rentene opp, men Norges Bank er låst til masten ved at kronen er sterk allerede. Dilemmaet forverres.

- Hvor lenge kan man leve med denne ubalansen?

- Todelingen skyldes svak etterspørsel fra utlandet, og sterk etterspørsel fra innlandet. Rundt om i Europa har man svak etterspørsel fra utlandet og innlandet. Det at vi i det hele tatt har et dilemma er nesten et privilegium, sier Syed, og fortsetter:

- Alt er relativt, og vi kan ikke gjøre så mye med etterspørselen fra utlandet. Vi må bare sørge for å ikke holde kronen altfor sterk, og det er Norges Bank pinlig klar over. Det gjør de ved å holde en lav rentedifferanse ovenfor våre handelspartnere, men lav rente er igjen med på å forverre dilemmaet – for eksempel via økt risiko for finansiell ustabilitet i norsk økonomi. Frontfagsmodellen er overmoden for realitetsoppdatering.

Les også:

<b>Ugland ergrer seg over offentlig pengebruk</b>

<b>- Man bare pøser pengene inn</b>


<b>- Oljepengene har gått med i dragsuget</b>

<b>- Det er bare i Norge dette kan gjøres uten at noen løfter et øyebryn</b>



<b>Ugland: - Det spinner i hodet døgnet rundt</b>


<b>Millionær prutet på søppelregningen</b>

<b>Vi må jobbe stadig lenger</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.