STAVANGER: Under ankesakens andre dag i Gulating lagmannsrett ble det tydelig hva Økokrim og Finanstilsynet mener Kristian Falnes skulle gjort for snart tre år siden.
Burde ringt børsen
Aktor Henrik Horn mener Falnes spredte innsideinformasjon til uvedkommende da han ringte Q-Free og informerte om at Handelsbanken på vegne av en ukjent klient ønsket å sikre seg en større post i selskapet. I følge aktors bevisførsel burde Falnes ringt Oslo Børs med informasjonen, og ikke selskapets styreleder og konsernsjef.
Falnes har hele tiden hevdet sin uskyld og sagt at han mener Q-Free ikke kan defineres som en uvedkommende part i den situasjonen han så konturene av. Tvert i mot mener Falnes at hvis det var fare for at det eksisterte ujevn informasjon i markedet og noen forsøkte å bruke denne informasjonen og i tillegg muligens drev markedsmanipulasjon, så var det opp til selskapet å vurdere om det var behov for å utjevne informasjonen i markedet.
Frikjent i tingretten
Skagen-forvalteren sitter på tiltalebenken for andre gang for å forsvare seg mot beskyldninger om brudd på taushetsplikten da han kontaktet Q-Free og gjorde selskapet oppmerksom på at en ukjent kjøper var i ferd med å hamstre opp mot 25 prosent av aksjene i bompengeselskapet. I forrige runde ble Falnes frikjent, men Økokrim anket saken inn for lagmannsretten.
Til DN.no sier Falnes at han har tenkt mye på om han kunne løst situasjonen annerledes.
- Det er mulig jeg kunne ringt børsen, men i ettertid har det vist seg at selv om børsen hadde fått informasjon om Kapschs kjøpsplaner av Handelsbanken, så reagerte de ikke. Dessuten ville det vært en omvei. I tillegg var det kun Q-Free som visste om det var et behov for å utligne informasjonen i markedet, sier Falnes. Han viser til at selskapet i etterkant av at han kontaktet det, sendte ut en melding som viste at Q-Free var svært nærme å lande en viktig kontrakt i Slovakia.
Igår kunne DN.no avsløre at Oslo Politikammer i etterkant av tingrettsbehandlingen av Falnes' sak har tatt ut siktelse mot Kapsch Traficcom for markedsmanipulasjon i Q-Free-aksjen. Manipulasjonen skal ha skjedd dagen før oppkjøpstilbudet kom.
Da falt aksjen markert og ble børsens taper, helt uten at det i følge Falnes fantes noen logisk forkl#229 i nyhetsstrømmen.
Les også:
Kapsch siktet for markedsmanipulasjon i Q-Free
- Lusepris
Da Falnes dagen etter svarte ja til å gå i innsideposisjon, og fikk deretter tilbud om å selge Skagens aksjer i Q-Free til det han har karakterisert som en lusepris, hadde han allerede reagert på aksjens adferd dagen før.
Satt på alle sider av bordet
I ettertid viste det seg at Kapsch Traficcom, Q-Free største konkurrent, var Handelsbankens kunde. Kapsch hadde selv blitt ekskludert fra kontraktstildelingen i Slovakia, og kan ha hatt gode grunner til å mene at Q-Free ville få den viktige kontrakten. Dette er i følge Falnes bevis for at han reagerte riktig da han tok kontakt med Q-Free.
Da Handelsbankens corporate-medarbeider Thomas Lie vitnet om oppdraget han hadde hatt for Kapsch, sa han at det ikke var unaturlig at et selskap som ønsker å sikre seg et annet, først lodder stemningen ved å kjøpe en del av det, før man så byr på hele selskapet.
- Tenk om vi hadde fått en selskapsovertagelse av Q-Free basert på markedsmanipulasjon og misbruk av innsideinformasjon? Det ville vært det mest ødeleggende som kunne skjedd for Oslo Børs, fremholder Falnes.
Les også: Kapsch siktet for markedsmanipulasjon i Q-Free
<b>Innsideomkamp for Falnes</b>
<b>- Rart de bruker ressurser på meg</b>
<b>Falnes frifunnet</b> Innside-dramaet minutt for minutt
<b>- Så ut som noen hadde hatt verktøykassen full av &quot;dirty tricks&quot; </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.