Søsterpartiet til Høyre i Storbritannia, The Conservative Party, mener Høyre bør passe seg for bruk av OPS-avtaler, det vil si avtaler hvor staten betaler et privat selskap for å finansiere, bygge, samt vedlikeholde offentlige bygg, eller veier. De private aktørene skal påta seg en større del den økonomiske risikoen.
Ett av signalene som kom fra Høyre i forkant av valget, var ønsket om å gjøre om flere samferdselsprosjekter om til OPS. I partiprogrammet går det frem at partiet også ønsker å implementere denne modellen i helse- og skolesektoren.
Søsterpartiet «The Conservatives» advarer imidlertid sine norske kollegaer mot nettopp dette.
- Den største risikoen ved OPS-avtaler, og dette har vi sett flere ganger, er at den totale kostnaden av prosjektet blir enormt mye høyere enn hva den ville blitt med statsfinansiering, sier talsmann Adam Morris i The Conservatives i Skottland.
Han understreker at partiet ikke lenger har tro på OPS som finansieringsmodell for offentlige prosjekter. Høyres søsterparti i Sverige, Moderaterna, skriver i regjeringens siste transportplan at de ikke lenger tror OPS-modellen er det beste alternativet når det gjelder prosjektfinansiering.
- Går ikke inn med bind for øynene
- Vi er fullstendig klar over de problemene både våre kollegaer i Skottland, og våre naboer i Sverige har hatt, men vi går ikke inn med bind for øyene, sier stortingsrepresentant og samferdselspolitisk talsmann Trond Helleland i Høyre.
Han avviser at Norge vil få de samme problemene, og tror at OPS-modellen vil være spesielt effektiv når det gjelder samferdsel.
- Hva tenker dere om at søsterpartiet deres i Storbritannia advarer mot denne politikken?
- En kan ikke stikke under en stol at Norges statskasse er ganske mye større enn Sverige og Storbritannia sin. Norge er stabilt økonomisk, og situasjonen er derfor en annen, sier Helleland.
Les også: Slik blir Norge med Erna som sjef
- Hvordan skal dere sikre dere mot overbetaling på OPS-prosjekter?
- På kort sikt vil OPS-prosjektene bli noe dyrere enn vanlig statsfinansiering, men vi mener dette vil gå opp i lengden. I Storbritannia var et av problemene at det gikk for fort i anbudsprosessen og at kontraktene var for dårlige. Vi vil ha gode kontrakter.
Ny modell setter tak på utbyttet
Skottene anbefaler «ekstrem forsiktighet» med kontraktene.
- Våre OPS-kontrakter viser seg fortsatt å være mye mer gunstige for de private selskapene, enn for staten. Dette har ført til milliardtap, skriver Morris i en epost til DN.no.
Storbritannia nå har gått vekk fra den klassiske OPS-modellen og innført det de kaller NDP-modellen (Non Profit Distribution), som setter et tak på hvor mye de private selskapene kan ta i utbytte ved arbeid på offentlige prosjekter. Morris advarer spesielt mot implementeringen av OPS-modellen i helse- og skolesektoren.
- Ett av de verste eksemplene vi har er sykehuset « Royal Infirmary of Edinburgh», et prosjekt hvor staten endte opp med å betale 1,2 milliarder pund for et sykehus som ikke er verdt mer enn 200 millioner pund, sier Morris.
Han og søsterpartiet mener derfor at Høyre bør utvise ekstremt stor forsiktighet ved utarbeidingen av OPS-kontrakter, og tror ikke denne modellen vil fungere godt i helse- og skolesektoren på bakgrunn av de fiaskoene de selv har opplevd.
Ikke hokus pokus
Ifølge Høyres planer skal 17 samferdselsprosjekter gjøres som OPS, håpet er å kunne starte rundt tre nye hvert år, melder partiet.
- Det er ikke noe hokus pokus rundt dette, vi må selvfølgelig passe på at de selskapene som skal være ansvarlig for prosjektene er solide og unngå luringer, som vil gjøre en dårlig jobb. I tillegg vil vi følge nøye med på kostnadene forbundet med hvert prosjekt, sier Helleland.
Han mener at OPS-finansiering vil sikre effektiv og rask utbygging og avviser at det vil være et problem for staten å binde opp penger i kontrakter på mellom 20 og 30 år.
- Vil ikke staten da også måtte ta risikoen for konkurs, slik vi har sett flere tilfeller av i Storbritannia?
- Vi tror at med god kvalitetskontroll vil ikke dette bli et problem, og vi vil sikre at samferdselsprosjekter ikke tar altfor lang tid, og at vedlikeholdet blir godt fulgt opp, sier Helleland.
Han understreker at Høyre først og fremt vil implementere denne modellen i samferdselssektoren, men at de tror den vil fungere godt i helse. og skolesektoren også til tross for de problemene deres brittiske kollegaer har hatt.
Les også:
- Bompenger, justispolitikk og innvandring er våre viktigste saker
Her kommer det nye grep fra Erna
Dette blir regjeringens første jobb
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.