- Jeg er enig i at man har sett mye usunn kapitalisme i flere land, særlig i USA. Grådighet har vært en av årsakene til finanskrisen, sier Jan Tore Sanner.
Han har lest nøye gjennom utspillene fra investor Øystein Stray Spetalen i Dagens Næringsliv i dag, der investoren blant annet gir uttrykk for at alle redningspakkene bare har forverret den globale økonomiske situasjonen.
Les utspillet her: Varsler slutten for kapitalismen
Spetalen tilhører selv eliten som han går til angrep på, når han spør hvor lenge man kan opprettholde et samfunnssystem i Vesten der 0,01 prosent av befolkningen stikker av med hele gevinsten.
- Tror du han mener det han sier?
- Hans oppgjør med krisepakkene gir uttrykk for en ganske liberalistisk tenkning. Jeg er uenig med han i at krisepakkene vi har sett, blant annet i Norge, har vært skreddesydd for den økonomiske eliten. Pakkene i Norge har vært rettet mot å trygge jobber, og for å gjenopprette tilliten til bankene. Hadde man latt bankene gått konkurs hadde man virkelig rammet middelklassen og arbeidsplassene, sier han, og legger til:
- Jeg deler ikke hans dommedagsprofeti i forhold til situasjonen i mange land. Det er helt åpenbart at mange land har levd over evne over tid, men vi ser samtidig at mange land tar nødvendige grep og iverksetter nødvendige tiltak.
Sanner peker på at Spetalens utspill i januar ifjor der han rådet politikerne til å redusere aksjeandelen i oljefondet fra 60 til 20 prosent hadde ført til et tap på flere hundre milliarder kroner av norske pensjonspenger.
- Det har vært veldig stille fra Spetalen siden det, sier Sanner.
- Da hadde regningen blitt stor
- Er det, som Spetalen sier, middelklassen som betaler?
- Hva er alternativet? Slik jeg leser det ville han at man skulle latt bankene konkurs, hvem hadde da sittet igjen med regningen? Da hadde virkelig vanlige folk ville sittet igjen med den, både fordi de ville mistet sparepengene og jobbene sine, sier han.
- Er analysen for enkel?
- Det er en analyse der han ikke analyserer alternativet, sier Sanner.
- Hva tror du motivet for utspillet hans er?
- Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg synes man skal ta alle utspill seriøst. Samtidig er ikke dette et forsvar for sosialisme, men heller liberalisme. Selv er jeg konservativ, sier han.
Glad for felles valuta
Spetalen går også til angrep mot eurosamarbeidet, og peker på at land som Hellas, Spania og Italia har gitt fra seg makten over pengene. Han kaller beslutningen "galskap", og mener at det hadde vært forferdelig for et rikt land som Norge hadde kommet inn i EU.
- Jeg er glad for at mange land i Europa har felles valuta, parerer Sanner, og legger til:
- Alternativet er at det enkelte landene hadde devaluert sin valuta, og dyttet sine problemer over på nabolandene. Et Europa uten EU i dag hadde vært et mye farligere Europa.
- Hvordan hadde det vært hvis Norge hadde vært med i EU og eurosamarbeidet?
- Det hadde vært utfordrende, fordi vår økonomi skiller seg vestentlig fra de andre land. Men jeg mener det er endel utfordringer som må løses i fellesskap, og ikke av hvert enkelt land, sier Sanner.
Er du enig med Spetalen, eller er han på ville veier? Diskuter saken under!
Les andre meningsytringer fra Spetalen:
- La dem gå konk
<b>Spetalen spår stor og langvarig økonomisk depresjon</b>
(februar)
Spetalen takker Stoltenberg for å ta &quot;drittjobben&quot;
Les også andre dystre spådommer:
- Alt kan kollapse i morgen
Over 1.000 byer i Europa i dyp gjeldskrise
<b>- Hellas vil ikke klare å betale rentene sine engang</b>
- Finanskollaps først i 2010
<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>
2010: Sjokk-spådommene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.