Norsk økonomi er i full fart på vei inn i en ny høykonjunktur.

Økt forbruk, økte investeringer, en ledighet som har nådd toppen og svært høye oljepriser kommer til å løfte økonomien til nye høyder i årene som kommer.

- Vi er ikke i en situasjon med overoppheting, men vi tror at vi kommer til å gå inn i en høykonjunktur i løpet av året, sier makroøkonom Kjersti Haugland i forbindelse med at DnB Nor la frem sine ferske prognoser for norsk og internasjonal økonomi onsdag.

- Nå spørs det
En ting som spesielt kommer til å prege oss fremover er de høye oljeprisene. DnB Nor gjør en kraftig oppjustering av sitt oljeprisanslag for 2011 fra 85 til 116 dollar fatet. I 2015 tror DnB Nor at oljeprisen skal helt opp til 150 dollar fatet. Det betyr langt mer å rutte med for regjeringen fremover.

Norge befinner seg dermed i en særsituasjon i verdensammenheng, og de fleste andre land vil nok si at vi er i en drømmesituasjon. Men med så mye penger kommer også store utfordringer:

- Nå spørs det, når vi de neste årene får høy og stigende oljepris og veldig høye inntekter, hvordan man skal greie å forholde seg til det, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no.

Får et stort press
Han tror ikke at regjeringen vil greie å holde igjen nok.

- Man vil få et så stort press på økonomien at det vil føre til at noe av konkurranseutsatt sektor kommer til å bli skviset ut, sier Aamdal.

For med særnorske inntekter, følger også andre ting som ikke er fullt så heldig for norsk økonomi. Norges Bank må sette opp renten hyppig for å unngå overoppheting, som kommer til å trekke opp kronen. DnB Nor tror at kronen kan komme til å styrke seg videre de neste årene, blant annet fordi vi kommer til å ha langt høyere rente enn eurosonen i flere år.

- Kronen synes undervurdert, påpeker valutaanalytiker Maren Romstad.

Vanskelig å holde igjen
På fredag kommer det reviderte nasjonalbudsjettet, der det er ventet at regjeringen kommer til å ta opp oljeprisanslaget kraftig. Ifølge seniorøkonom Aamdal vil det få lite å si for årets budsjett. Effekten vil ikke komme før litt senere, tror han.

- Men på lengre sikt vil oljefondet vokse seg større, og det betyr at handlingsrommet vil øke, sier han, og legger til:

- Det er en veldig utfordring å da holde tilbake pengebruken. Handlingsregelen gjør at man har noe å forholde seg til, men opposisjonen kan peke på alle ting som kunne vært gjort bedre og der det kan brukes mer penger. Da er det vanskelig for en regjering å holde igjen.

Han mener at faren er at man bevilger for mye penger, og risikerer sterkere renteoppgang.

- Det er en pisk Norges Bank har i bakhånd, forklarer Aamdal.

Mye å bruke penger på
- Hvorfor er det så vanskelig for regjeringen å holde igjen?

- Man har mange behov som kunne vært oppfylt bedre. Det er mye å bruke penger på. Det er tøft å skulle være de som gjør harde prioriteringer hele tiden, sier Aamdal, og fortsetter:

- Det er veldig få hos opposisjonen som argumenter for tilbakeholdenhet og mindre bruk av penger. Det er regjerngen som må ta den politiske støyten.

Blir tungt å bære
Norge er i verdenstoppen når det gjelder antall mennesker i arbeidsfør alder på trygd. Statsminister Jens Stoltenberg og resten av regjeringen jobber for å snu trenden, men det er ikke tvil om velferdsstaten sender stadig flere mennesker ut av arbeidslivet og inn på trygdesystemets lønningsliste.

- Har vi råd til å ha så mange på trygd?

- Det er det delte meningen om vi har. Vi får en aldersbølge som blir tung å bære, sier Aamdal.

Han peker på at dersom man skal opprettholde standarden i tjenestene, så vil utgiftene øke kraftig i årene fremover.

- Vi har en periode frem til 2020 der vi får en økning i inntektene, og hvor det blir lett å bygge opp velferdsytelsene. Da blir det en tung bør å bære fra 2030. Det er viktig å stramme inn nå slik at det ikke blir tøft senere, men det er vanskelig, sier Aamdal.

Les også:

- Begivenhetene kan spinne ut av kontroll

Vil ha lavere skatter og bedre veier

Johnsen tviholder på pengene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.