- Rikdommen gjør noe med oss. I dag leste jeg en artikkel i Financial Times om en Barclays-topp som tjener 400 millioner i året. Tenk på det! Hvis det hadde vært meg, måtte jeg jobbet i 400 år for å tjene det samme...
På NHH-Symposiet i dag snakket finansminister Sigbjørn Johnsen om de store utfordringene Norge står overfor og prøvde å gi noen svar på hva som må gjøres for at velferdsstaten skal bestå i 2050.
- Utviklingen går utrolig fort, og det å spå om fremtiden er en vanskelig øvelse. Vi kommer til å bomme kolossalt. Men noe vet vi, og det å ha et arbeidsliv som fungerer for alle - det er det det handler om, sier han.
- De dramatiske scenene vi ser i Japan nå, det som skjer i Nord-Afrika og det vi ser i Europa etter finanskrisen viser hvor fort tidene kan skifte. Dette viser at det som skjer, det skjer fort.
Enorme utfordringer
Men det er noen tunge trender som vil prege utviklingen frem mot 2050 - uansett hva som ellers måtte skje, og det handler blant annet om demografi og klimautfordringer, forklarer Sigbjørn Johnsen.
- Befolkningsutviklingen kan endre samfunnet vårt. Det blir færre europeere. Det har aldri vært så mange eldre mennesker. Om 20 år vil det være nesten dobbelt så mange over 67 år som i dag i Norge - og det skaper enorme utfordringer. Det blir et voldsomt behov for arbeidskraft for å løse helt grunnleggende behov, sier finansministeren.
Oljepriser, gasspriser og energipriser er viktig - men aller viktigst er det å ta vare på arbeidskraften vår i tiden fremover, understreker han.
- Den norske modellen skal tas over i en ny tid. Norge har endret seg voldsomt de siste 50 årene. I dag er det bare Luxembourg som har større produksjon per innbygger enn Norge. Oljen og andre naturressurser har vært viktige for oss, men historien om Norge er først og fremst historien om arbeidskraft, kunnskap og organisering, sier Johnsen.
Trygghet går aldri av moten
Å opprettholde velferdsstaten i tiårene som kommer handler om langt mer enn å forvalte oljerikdommen fornuftig, understreker finansministeren.
- Å skape trygghet går aldri av moten. Det blir like viktig i 2050 som i dag. Å ha en velferdsstat som skal yte denne tryggheten er kjempeviktig for produktiviteten, sier Sigbjørn Johnsen.
Å spare er en del av jobben, men samtidig må vi også skape mer. Her har Norge enorme muligheter, mener han.
- Hva skal stå igjen etter oljen? Javel, vi har et svært pensjonsfond. Men samtidig må vi ha fokus på å bli en av de fremste nasjonene når det gjelder å skape fornybar energi, legger han til.
- Pææng gjør noe med deg, men vi må huske på at det er arbeid og kunnskap som skaper verdier. Vi må ikke bli hovmodige. Pengemessig rikdom er forgjengelig, men arbeid skaper fremtiden. Arbeidsreservene må mobiliseres, for vi trenger all den arbeidskraft vi kan få i årene fremover. Livet er ikke bare pææng. Vi må ta vare på hverandre, og på det gode livet - alle de verdiene som ikke kan verdsettes. Det blir viktig i 2050, understreker Sigbjørn Johnsen.
Les også:
<b>Slik skal han hindre ny jappetid</b>
<b>- Vi er et priviligert folk</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.