- Vi må trolig innse at realavkastningen på oljefondet vil bli lavere enn fire prosent, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til Dagens Næringsliv lørdag.

Siden 2001 har skiftende regjeringer basert seg på den såkalte handlingsregelen for bruk av oljepenger over statsbudsjettet. Regelen sier at det over tid kan brukes fire prosent av verdien av oljefondet (Statens pensjonsfond utland). I gode tider skal det brukes litt mindre og i dårlige tider litt mer enn fire prosent. Fire prosent er det som antas å være fondets realavkastning. Realavkastning er nominell avkastning justert for prisstigning og kostnader ved forvaltning av fondet.

Tall fra Norges Bank viser imidlertid at fasit så langt ligger langt under fire prosent. I hele fondets levetid har realavkastningen i snitt vært på 2,4 prosent per år (se tabell nederst i saken), nær halvparten av det finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) baserer seg på når han setter opp statsbudsjettet.

Les mer: Oljefondet får elendig betalt

Når regjeringer av skiftende farge over tid har tatt ut omtrent fire prosent av fondet, har de dermed spist av oljeformuen, og ikke bare brukt avkastningen, slik det forutsettes i handlingsregelen.

Les også: Oljefondet nærmer seg 3.000 mrd

Reell usikkerhet
- Det hersker reell usikkert knyttet til hva langsiktig realavkastning vil bli i fremtiden, og de fleste mener at den vil bli lavere enn hva avkastningen har vært de siste årene, sier professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole (NHH) til DN lørdag.

Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo og professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI tror også fire prosent avkastning er for optimistisk.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror ikke den gradvise endringen i fondets mandat, som har gjort det mulig for fondet å ta mer risiko, vil være tilstrekkelig for å få opp avkastningen.

- Ikke nok
Dagens retningslinjer sier at mellom 35 og 40 prosent av fondet skal investeres i rentepapirer, som blant annet omfatter statsobligasjoner. Inntil fem prosent skal plasseres i eiendom, mens resten skal plasseres i aksjer, som har høyere risiko og normalt vil gi en meravkastning i forhold til statspapirer.

- En normal meravkastning på risiko er ikke nok til å løfte realavkastningen på oljefondet opp på fire prosent, sier Andreassen.

Vil endre
Økonomene tar nå til orde for å endre handlingsregelen, slik at det blir mindre penger å bruke over statsbudsjettet.

I tillegg til at avkastningen ser ut til å bli lavere enn forutsatt, mener økonomene aldringen av befolkningen er et argument i seg selv for å endre handlingsregelen. Hilde Bjørnland mener eldrebølgen er det viktigste argumentet for å lage en ny regel for hvordan oljepengene skal fases inn i norsk økonomi. Hun påpeker at kostnadene til både pensjoner og pleie og omsorg kommer til å øke kraftig når de store etterkrigskullene blir pleietrengende.

- Vi må ha en omformulering av handlingsregelen, sier hun.

Les også: Feilberegning åpnet milliardflommen



Annualiserte tall målt i internasjonal valuta per 30. juni 2010. Alle tall er oppgitt i prosent dersom ikke annet er spesifisert (p.p = prosentpoeng).

* Forutsetningen bak handlingsregelen er en årlig realavkastning på fire prosent.

Kilde: Norges Bank Investment Management(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.