En analyse utført av Proba Samfunnsanalyse tidligere i år avslørte at det trygdesvindles for rundt seks milliarder kroner hvert eneste år.
I Nav jobber det 120 personer på heltid med å avdekke trygdesvindel. Rundt én milliard kroner greide Nav å kreve tilbake ifjor.
Differansen mellom det som avdekkes, og det som det svindles for er dermed stor:
- Vi kommer aldri dit at vi greier å avdekke alt, erkjenner seksjonssjef i NAV, Magne Fladeby, overfor DN.no.
- Hva er det langsiktige målet for dere på Nav Kontroll?
- Det er å sikre at NAV utbetaler rettmessig ytelse til de som skal ha det. Det er et ambisiøst mål.
Ifølge rapporten fra Proba Samfunnsanalyse svindles det både med dagpenger, arbeidsavkl#229spenger, uførepensjon, foreldrepenger og overgangsstønad.
- Dette er misbruk av fellesskapets midler. Rapporten viser at det er riktig å skjerpe kampen mot trygdesvindel, sa arbeidsminister Anniken Huitfeldt da.
Les også: Vi trygdesvindler for 6 mrd. i året
Avdekker stadig mer
Fladeby mener det er vanskelig å ta alle, nettopp fordi det er et tillitsbasert system.
- Alt er ikke svindel, mye er i gråsonen der vedkommende som har mottatt pengene ikke handler i god tro. Spørsmålet blir ofte om det er uaktsomt eller ikke.
- Hvilke saker er viktigst?
- Det er viktig å ta de store og tunge sakene, der man har organisert trygdesvindel eller saker som går mot utlandet. Vi er veldig fornøyd med at vi avdekker mer, men det er viktigst å anmelde de mest alvorlige sakene.
- Blir folk stadig mer kreative i svindelen?
- Vi har sett mange frekke måter å utnytte systemet på. Likevel er de fleste sakene vi jobber med nå mer tradisjonelle: underrapportering av timer og fiktive arbeidsforhold. Men på begge områdene har vi nå veldig gode metoder, og de fleste må regne med å bli kontrollert. Vi avdekker stadig mer.
Tar med seg pengene til utlandet
- Hvilke saker er vanskeligst?
- De mest utfordrende sakene er de som går mot utlandet der personer som tar med seg ytelser uten at vi kan kontrollere at de ikke gjør arbeid i det landet de oppholder seg i. I mange tilfeller har de bostedsadresse her, men oppholder seg likevel utenfor EØS-land der det ikke er lov å ta med seg ytelsen, sier han.
- Blir du opprørt over at det hele tiden er så mange som forsøker å svindle systemet?
- Jeg synes det er veldig alvorlig at det svindles på de gode velferdsordningene våre. Det er et tillitsbasert system, og de som svindler undergraver betalingsviljen. Det er viktig å slå hardt ned på det.
Les også: De har svindlet Nav for 151 millioner kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.