I en kronikk i Dagens Næringsliv onsdag, skriver tidligere statsråd og nåværende leder av OECDs utviklingskomité, Erik Solheim (SV), at Norge må løse opp Kina-floken snarest.
Forholdet mellom Norge og Kina har vært på frysepunktet etter at Den norske Nobelkomite i 2010 tildelte den kinesiske regimekritikeren og demokratiforkjemperen Liu Xiaobo fredsprisen.
Solheim mener utenriksminister Børge Brende er drømmemannen til jobben med å gjenopprette forholdet til den mektige nasjonen i øst. Samtidig understreker han at Brende bare kan lykkes dersom den norske politiske opposisjonen og media gir ryggdekning og støtte til en diplomatisk løsning mellom Norge og Kina som «vil måtte innebære innrømmelser til Kina».
«Skal de lykkes, må de ha bred støtte. Opposisjonen på Stortinget og kommentatorer fra sivilsamfunnet, helst også media, må gi regjeringen rom til å finne en løsning», skriver Solheim.
Les hele kronikken her: Kinafloken
- Ofrer ytringsfriheten
I Norsk Presseforbund er det imidlertid overhode ingen støtte å finne for det som der leses som en bønn om norsk selvsensur for å bedre forholdet til Kina.
- Det første jeg tenkte da jeg leste kronikken var at Solheim må ha glemt å tenke seg om. Konsekvensene av det han sier vil være meget uheldige. I praksis innebærer det at vi skal ofre helt grunnleggende verdier i det norske samfunn for å bli venner med Kina, sier Stavrum.
Presseforbundets generalsekretær er klokkeklar på hvordan pressen bør respondere på bønnen om å gi ryggdekning og støtte til noen slags innrømmelser fra den norske utenriksministeren overfor Kina.
- Jeg vil på det sterkeste fraråde alle norske medier å følge oppfordringen fra Solheim. Det får holde at utenriksministeren taler Norges sak. Så skal vi i pressen holde et konstruktivt og vaktsomt blikk på prosessen.
- Kan det være tilfeller der hensynet til nasjonens interesser i alle fall midlertidig bør veie tyngre enn ytringsfriheten?
- Nei. I Norge tror vi på verdien av debatt og verdien av ytringsfrihet. Det er også grunnen til at fredsprisen ble delt ut til den som fikk den, sier Stavrum med henvisning til Liu Xiaobos rolle som regimekritisk forsvarer av demokratiske rettigheter i Kina.
Mens han fikk fredsprisen for sin kamp for demokrati, har han måttet betale en annen pris. Liu Xiaobo ble i 2009 dømt til 11 års fengsel for oppfordring til undergraving av statsmakten.
Solheim: Ber bare om litt mer velvilje
Erik Solheim er overrasket over reaksjonene på kronikken.
- Jeg har ikke sagt at norsk presse skal drive selvsensur. Selvsagt skal de dekke denne saken med vanlig kritisk blikk, det skulle bare mangle. Men kanskje de kan mobilisere litt mer velvilje, sier Solheim.
- Så de som leser kronikken din som en oppfordring til selvsensur har misforstått?
- Ja, selvsagt har de misforstått!
President Obama Barack?
Det Solheim ifølge ham selv mente å formidle, var at norsk presse med fordel kunne dekket forholdet mellom Norge og Kina på en annen og bedre måte.
- Enkelte norske medier og journalister har så lavt kunnskapsnivå at de ikke engang vet hva som er fornavn og etternavn i Kina. Det er som om noen skulle skrevet en sak om USA og kalt den amerikanske presidenten for Obama Barack. Like lite vet enkelte om Kina, sier Solheim.
Han legger heller ikke skjul på at han personlig synes pressen opptrer partisk og unyansert i sin dekning av Kina.
- Det er en tendens i vesten til ureflektert Kina-sverting, sier Solheim og gir et eksempel fra Norge:
- Da Gerhard Heiberg var ute med noen synspunkter om Norges forhold til Kina, kastet man seg over ham i stedet for å takke ham.
Les saken: Heiberg slakter norsk Kina-politikk
- I nasjonens beste interesse
Den tidligere utviklings- og miljøvernministeren frykter at utenriksminister Børge Brende (H) skal bli utsatt for en form for svertekampanje i norsk presse dersom han gjør det som ifølge Solheim må til for å oppnå enighet med Kina:
- Jeg tror ikke det er mulig å finne en løsning uten en form for erklæring mellom Norge og Kina, som nødvendigvis viser respekt for både norske og kinesiske synspunkter. Men det vil aldri være identisk med hva alle nordmenn mener.
- Og da bør pressen tøyle kritikken en smule?
- Børge Brende har en veldig vanskelig oppgave med å få dette gjennom. Det er i nasjonens sterkeste interesse å få det til, og da må han også få støtte - ikke at alle hopper opp og kritiserer.
Han avviser samtidig generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, sin mistanke om at han ikke kunne ha tenkt seg om før han skrev kronikken.
- Jeg har absolutt tenkt gjennom det jeg skrev.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.