Terrorsiktede Anders Behring Breivik har i avhør erkjent de faktiske forhold rundt terrorhendelsene både i Oslo sentrum og på Utøya. Han erkjenner derimot ikke straffskyld.
- Det kan ligge flere ting i det, men det er for tidlig å si noe konkret om det juridiske aspektet. Han opplever i sitt hode at det ikke er straffverdig, sier Geir Lippestad, som har sagt ja til å være siktedes advokat.
Lippestad sier han ikke har gitt sin klient råd i saken.
Vil ha samfunnsrevolusjon
I et manifest som er lagt ut på internett og sendt til enkelte parlamentsmedlemmer i Finland, beskriver gjerningsmannen i detalj sine planer og sin ideologi. I avhør har han også snakket om motivet for angrepene.
- Det er vanskelig å komme inn på motivet, han har snakket endel om hva han opplever som motiv. Han ønsker å ramme samfunnet, samfunnsoppbyggingen og den måten samfunnet vårt er bygget opp på. Han ønsker en samfunnsrevolusjon, sier Lippestad til NRK.
Politiet ønsket på dagens pressekonferranse ikke å kommentere motivet.
Vil at verden skal se han
Manifestet som Anders Behring Breivik har publisert på internett er omfattende - og viser tydelig at siktede ville bli sett av verden i ettertid.
Les også: Breivik innrømmer massedrapene
- Klienten ønsker ikke lukkede dører på fengslingsmøtet, han ønsker å gi en forkl#229 på hvorfor han har gjort dette, sier Lippestad fra studio i i NRK søndag morgen.
Advokat Lippestad vil likevel ikke bekrefte ønsket om å bli sett.
- Det er vanskelig å si om han ønsker oppmerksomhet, sier han.
Politiet har foreløpig ikke tatt stilling til om de kommer til å begjære at fengslingsmøtet blir holdt for lukket rett.
Bilder, dagbok, tanker
Manifestet inneholder mye materiale rundt siktedes ideologi og syn på verden, i tillegg en dagbok som beskriver tiden opp mot ugjerningen, samt en spørsmål- og svardel, der han forteller mye om seg selv og sitt syn på ulike spørsmål.
I manifestet forteller 32-åringen hvordan han både ble lykkelig og komfortabel med å leve under en skjult agenda. Aksjonen skulle være et ledd i hans private krig mot det han kaller kulturmarxisme og påstått økt islamisering av Norge og Europa.
– For alle som kjenner meg, framstår jeg som en moderat høyreorientert mann og ikke en motstandskriger. Jeg har greid å forbli fokusert og høyst motivert i mer enn ni år nå, skriver han i sitt manifest.
Han skriver også at terroraksjonene, bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet og massakren på Utøya, nærmest er å regne som en markedsføringsoperasjon som skal bidra til at manifestet hans blir kjent for verden, skriver NTB. Manifestet inneholder også flere bilder av Behring Breivik.
Siktede skriver også at han daglig har meditert og tenkt gjennom hvordan han vil oppføre seg når politiet pågriper ham, hvordan han skal opptre under avhør og hvordan en rettssak skal gjennomføres.
Var alene
Siktede sier han var alene om handlingene.
- Det er det han forklarte. At han var alene om disse handlingene, sier Lippestad - og dette er også politiet inntrykk så langt.
Lippestad tenkte seg lenge om før han sa ja til jobben som Behring Breiviks forsvarer.
- Jeg trengte tid til å tenke på det og diskutere det med min familie. Det er en sak aldri maken til i hele Europa, juridisk sett er den svært spesiell og den er unik i all sin grufullhet, sier Lippestad, som viser til demokratiske prinsipper som grunn til at han valgte å si ja.
Les også: Breivik innrømmer massedrapene
- Overvåking ville ikke vært nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.