Smeltingen i polarstrøkene skjer langt raskere enn ekspertene hittil har trodd. Havet kan stige to meter i løpet av dette århundret.

Det er essensen i en rapport som utenriksminister Jonas Gahr Støre og USAs tidligere visepresident og fredsprisvinner Al Gore legger fram på klimatoppmøtet i København mandag, ifølge Aftenposten.

I rapporten heter det snø og is smelter mye raskere enn sesongvariasjonene tilsier, og det gjelder både i Antarktis, Arktis, Grønland, Himalaya og på isbreer verden rundt.

Smeltingen rammer lokalt, men den skyter fart og får globale konsekvenser på grunn av såkalte feedbackeffekter: Mindre sjøis i Arktis øker varmeopptaket fra sola. Det igjen øker tiningen av tundraen, og det fører videre til enorme utslipp av metan og CO2, som i sin tur igjen øker smeltingen videre.

I tillegg heter det i rapporten at sotpartikler som føres med vinden til isen fra brenning av biomasse som ved og gress i Øst-Asia, er en stadig viktigere årsak til smeltingen, fordi sot som legger seg på isen absorberer solvarme.

Dramatiske funn
– Funnene er dramatiske. Summen av den smeltingen som nå foregår på land og nær havet, er så stor at faren for rask og stor havnivåstigning har økt betydelig bare de siste par årene, sier Støre.

– Ekstremscenariet for havstigning fra FNs klimapanel, som sier én meter de neste hundre årene, er midt på treet, og ikke lenger særlig ekstremt. Det er nå en reell mulighet for 1,2, og kanskje hele to meter dette århundret, sier han videre.

Støre og Gore fikk ideen til rapporten under et møte i Arktisk Råd i Tromsø i april. Polarinstituttet fikk hjelp fra sentrale isforskere fra hele verden med den mest oppdaterte kunnskapen til rapporten.

Netto istap i Antarktis
Støre mener det mest dramatisk nye i rapporten er opplysningene om økt smelting i Antarktis. Isen der har hittil virket rimelig solid, men nå påvises det at det smelter mer enn det dannes ny is, noe som betyr netto tap.

Etter at rapporten er presentert, skal Gro Harlem Brundtland ta den med seg til FNs generalsekretær. Støre sier han personlig vil sende den til alle sine 192 utenriksministerkolleger i verden.

Overfor Aftenposten peker Støre på at problemet med sot på isbreer i Himalaya og på Grønland som stammer fra fabrikker, bråtebrenning og matlaging over åpen varme i Asia, er en forurensningskilde som det er mulig å redusere.

Slike utslipp er redusert i mange land de siste årene, men på den nordlige halvkule øker mengden av sotnedfall på grunn av økte utslipp i Øst-Asia.

Les også: Frykter total klimaødeleggelse

<b>Isfjell fra Antarktis på vei til New Zealand </b>

<b>- Isbreene i Alaska smelter raskt</b>

<b>Energisp#229 og grønn livsstil gir enorme klimakutt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.