Også Sps Per Olaf Lundteigen mener partiet nå går i utakt med sine egne.
En fersk måling utført for NRK viser at andelen EU-motstandere for første gang passerer antall tilhengere blant Høyres velgere. Blant Høyre-velgerne sier nå hele 50 prosent at de er mot norsk EU-medlemskap, mens 42 prosent sier ja.
På tross av dette erklærer Høyre at partiet fremdeles vil holde EU-fanen høyt, og fremdeles jobbe for at Norge skal gå inn i EU.
- Når vi nå er Norges største parti, må vi regne med tilhengere med ulike synspunkter, sier Høyres Ine Eriksen Søreide, som leder Stortingets Utenrikskomité, til NRK.
- Oppsiktsvekkende
Dette faller ikke i god jord hos lederen i Nei til EU, Heming Olaussen. Han mener det er oppsiktsvekkende at samtlige partiers velgere nå er i nei-flertall, og mener Høyre må ta dette inn over seg.
- Høyre vil åpenbart bare kjøre videre på EU-sporet. Hvem skal de kjøre sammen med? Er det likegyldig for Høyre hva velgerne mener? spør Nei til EU-lederen.
Senterpartiets Per Olaf Lundteigen kaller den nokså særegne situasjonen «historisk» og fremholder overfor NTB at «det store unionspartiet Høyre» er i utakt med sine velgere.
- Tankekors
- Ut fra dagens økonomiske situasjon i euroområdet må det være et stort tankekors for Høyre-ledelsen at det den har ivret etter, viser seg å ikke fungere når det blir utsatt for virkelighetens prøvelser, sier han.
Leder Paal Frisvold i Europabevegelsen mener imidlertid det er enkeltlands økonomiske politikk og ikke EU som er årsaken til krisen i euroområdet. Det er logisk at flertallet av oss ikke ønsker EU-medlemskap når unionen gjennomgår en av sine verste kriser, ifølge Frisvold.
- Men det er nettopp slike kriser EU er skapt til å takle. Norge er så nært sammenknyttet EU at det på lengre sikt vil være en fordel å delta fult ut i unionens beslutningsfora, sier han.
Les også:
- EU-saken er lett å ofre for Høyre
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.