- Vi må ha det for oss at det hele tiden kan dukke opp nye svarte svaner, sier næringsministeren på LOs Finanskonferanse 2011.
Trond Giske mener finanskrisen på mange måter kan sammenlignes med en svart svane: Noe man aldri har sett før den dukker opp, men som man må ha for seg at kan dukke opp med jevne mellomrom.
Det svært usannsynlige
Begrepet svart svane låner Giske fra en bok som handler om hvilken effekt det har på omverdenen når ting som er helt usannsynlig, brått oppstår. Giske medgir at enkelt økonomieksperter, som finansprofessor Roubini, flere år i forveien hadde forutsett at krisen kunne komme.
- Men der litt det samme som at selv en klokke som står stille vil vise rett tid to ganger i døgnet.
Han mener sysselsettingen i Norge er et bevis på at regjeringen har styrt landet godt gjennom en vanskelig periode.
- Fra 2005 frem til i dag er det 200.000 flere sysselsatte i Norge, sier Giske og avviser politiske motstanderes forkl#229er om at dette skyldes et konjunkturskifte.
- Hvor er dette konjunkturskiftet i resten av verden, spør Giske retorisk før han fortsetter:
- Det er ingen selvfølge. Det har noe med valgene vi har gjort med krisepakker. Jeg tror vi har truffet planken ganske riktig. Flaks er godt å ha, men forsiktighet er også viktig, fremholder næringsministeren som minner om at næringslivet klaget da regjeringen i januar 2009 kom med sin tiltakspakke.
- Da sa de at det var for lite og for sent.
Bråstopp
Mens det ble bråstopp andre steder, eller som en feilsmurt svenske på oppløpet, som Giske kalte det, har vi hatt relativt stabil sysselsetting i Norge.
- Det tar så enormt lang tid å få sysselsettingen tilbake, sier ministeren og anslår at norsk arbeidsledighet vil ligge rundt 3,5 prosent i lang tid fremover. I Sverige håper man å komme ned i åtte prosent i 2011.
- Men det gir faktisk 400.000 arbeidsledige, sier næringsministeren.
Likevel mener Giske at det er viktig å få med seg at regjeringen fokuserte på at tiltakene skulle innrettes mot å skape nye arbeidsplassene, ikke å subsidiere de gamle.
- Vi kan ikke gi penger til arbeidsplasser som ikke har livets rett. Bedrifter må til syvende og sist gå med overskudd, ikke med tilskudd, for å sitere Bernander, utdypet næringsministeren.
Midlertidig hjelp
Han la til at det likevel kan være gode grunner til å bruke penger for å holde enkelte bedrifter i gang i en kort kriseperiode, og han nevnte Ekornes og Kongsberg Automotive som eksempler på bedrifter som har klarte seg gjennom krisen og som nå gjør det bra. Kongsberg Automotive fikk store lån av Innovasjon Norge for å komme seg gjennom, mens Ekornes som måtte permittere ansatte for å komme seg helskinnet ut av de vanskelige tidene. I ettertid har møbelprodusenten klart å levere rekordresultat
Giske mener Norge trenger finansnæringen, slik at de som har penger får plassert dem der de får best avkastning, og han minnet også om at finansnæringen er med på å spre risiko.
- Men må være villig til å se på de mest risikofylte produktene, oppfordret næringsministeren
Roser seg selv
Giske kunne fortelle at regjeringens medlemmer under budsjettkonferansen tidligere i uken oppsummerte at det ikke finnes land i Europa som ikke vil bytte med Norge.
- Nå ligger vi an til å nå handlingsregelen allerede i år, og ikke i 2017 som man trodde under finanskrisen. Vi er på solid økonomisk grunn, sier Giske som mener dette skyldes en rekke forhold:
- Vi har sentrale lønnsforhanldinger, og sterke fagforeninger. I tillegg har vi en blandingsøkonomi. Det gir oss det som betegnes som et samfunn som tåler noen svarte svaner. Disse svanene vil alltid komme tilbake. Da tåler vi det også neste gangen en svart svane dukker opp på sjøen.
- Man får mer flaks jo mer man trener (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.