- Dette har vi brukt altfor mye penger på å finne ut av til at vi vil røpe overfor konkurrenter hvordan vil kommer til å gjøre det.

Sjefen for et av Oslos forvaltningsselskaper er bare én av mange som har fått hodebry av finansminister Sigbjørn Johnsens nye bonusregler for finansbransjen.

Han vil ikke røpe hvordan han kommer til å løse bonusfloken som oppsto etter at Stortinget rett før jul banket gjennom en ny finansieringsvirksomhetslov. Den nye loven ga Finansdepartementet hjemmel til å innlemme alle meglere i bonusbegrensningsreglene som tidligere kun skulle gjelde ledende ansatte.

I prinsippet betyr det et realt bonussjokk for norske aksjemeglere.

Blant denne yrkesgruppen er derfor usikkerheten stor i forhold til hvordan de kommer til å bli betalt i fremtiden. Dagens regime, der maksgrensen for fastlønn går rundt en halv million, og bonusen kan være det mangedoblede, er definitivt over.

Dyre feiltolkninger
Oslos største advokatfirmaer tas i bruk for å tolke reglene. Det er uansett billigere enn å tolke reglene feil.

- Vi må få en klar forståelse av hva som er mulig. En feiltolkning vil bety at vi ikke er konkurransedyktige i forhold til arbeidsmarkedet. Allerede har vi sett norske som hadde tenkt å flytte hjem fra utlandet trekke jobbsøknader på grunn av de norske reglene, sier forvaltningssjefen.

Advokatene kan bekrefte trenden. Alle de store forretningsadvokatfirmaene tilbyr tjenester for tolkning av regelverket.

 

- Vi jobber med endel av disse miljøene med disse tingene. Det er stor pågang, sier partner Sverre Tyrhaug i advokatfirmaet Thommesen.

Han peker på at meglerhusene nå må bygge opp godtgjørelsessystemer som overholder de nye reglene.

- For de ansatte som er omfattet kan mer fastlønn være en av tingene som må gjøres, sier han.

- Må være veldig forsiktig
De ansatte i meglerhusene har lenge spekulert i løsninger.

Én av dem som ofte kommer på bordet er at man kan fastsette fastlønnen fra år til år, og tilpasse den på samme måte som bonusen. Det tror ikke leder av Deloitte Advokatfirma og forretningsområdet tax & legal, Tore Paulshus, er smart.

 

- Man skal være veldig forsiktig med å lage løsninger som ikke er hel ved. Ny fastlønn hvert år får man ikke gjennomskjæring på, sier han.

Han tror, i likhet med forvaltningssjefen, at de nye reglene kan være konkurransevridende i forhold til rekruttering.

- I tillegg er det en bekymring i endel miljøer for at dette kan medføre at det er flere som flytter sin konsesjonskontor ut, gjerne til London for eksempel, sier Paulshus.

Enhver utbetaling er ikke rimelig
Statsminister Jens Stoltenberg har vært blant de hardeste forkjemperne mot høye bonusutbetalinger i finanssektoren. Før jul gikk han hardt ut mot bonuspottene i norsk finanssektor, og kalte utbetalingene urimelig. Målet er å redusere den totale potten.

- Det ligger en markering av en holdning, og jeg tror at det overfor denne næringen er viktig å markere at det ikke er slik at enhver form for bonusutbetaling er rimelig og er sosialt akseptabel, sa han.

Les også: - Helt urimelige utbetalinger

Ikke mindre penger
Stoltenberg var helt klar på at han forventet at de totale utbetalingene til bransjen kommer til å gå ned. Det er det få i bransjen som tror.

- Nei, jeg tror ikke det vil få innvirkning på totalpotten, sier Paulshus i Deloitte, og legger til:

- Det er jo ikke satt noe tak her. Jeg tror ikke det blir mindre penger, bare mer komplisert, sier han.

Jobber med løsninger
Hos meglerhuset First Securities har man også satt i gang jobbingen med de de nye bonusreglene.

 

- Vi ønsker at det skal være samsvar mellom den jobben og den innsatsen man gjør, og det man får tilbake. Vi har selvfølgelig fokus på dette og vil fortsatt være konkurransedyktige, sier informasjonsjonssjef Tor Arne Olsen i First Securities til DN.no, og legger til:

- Vi vil ikke gi noen detaljer på hvordan vi skal gjøre det, men vi skal være konkurransedyktige. Dette er noe vi er opptatt av og jobber med å finne gode løsninger på.

Ingen moralsk pekefinger

 

Da finanskriseutvalget tidligere denne uken kom med sine råd til finansdepartementet, var lønnsanbefalinger til overbetalte aksjemeglere fraværende. Utvalgsleder Jon M. Hippe i Finanskriseutvalget understreket sågar at han ikke ønsket å løfte noen moralsk pekefinger, og talte med det Jens Stoltenberg midt imot:

- Vi er opptatt av avlønning. Ikke først og fremst lønnsnivået, men lønnsstrukturen og insentivene som ligger i variabel lønn og bonuser. Vi støtter det regjeringen allerede har gjort, nemlig i den grad avlønningsstrukturen belønner risiko. Dette handler ikke om moral, men om risiko, sier han til DN.no.

Les også : Bonussjokk for meglerne

- Helt urimelige utbetalinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.