Under rettssakens tredje dag startet John Markus Lerviks forkl#229.

Det ble raskt under forkl#229en klart at den tidligere konsernsjefen husker få detaljer fra perioden da de omstridte avtalene med Telstra og Plaut ble inngått mot slutten av 2006 og begynnelsen av 2007.

Fast-gründer Lervik er sammen med tidligere global salgssjef Torbjørn Kanestrøm tiltalt for brudd på regnskapsloven og for å ha manipulert aksjekursen til selskapet. Begge risikerer opptil seks års fengsel om de blir funnet skyldig.

Det er viktig for Økokrim å bevise at Lervik personlig kan bebreides for at selskapet trikset med regnskapet, enten ved egne handlinger eller ved uaktsomhet. Det er ikke nok for domfellelse at inntektene i regnskapet rent objektivt viste seg å være oppblåst.

Tre episoder
- Jeg har noen få klare bilder i hodet mitt. Det første er fra januar 2007, sier Lervik, og forteller om hvordan han skal ha pratet i telefonen med en Telstra-ansatt mens han gikk rundt i tv-stuen hjemme.

Neste erindring er fra Fasts store konferanse i San Diego, USA i begynnelsen av februar samme år der han var på middag med store kunder.

- Jeg tror vi spiste biff, delte Lervik med retten.

Han husket at han var til stede da en av Telstras folk holdt en presentasjon.

- Tror jeg satt bakerst i lokalet, beskrev han.

Hver dag
Dommeren ønsket å høre Lervik si hva som var enden på visa med Telstra-avtalen, en avtale Fast hadde regnskapsført i fjerde kvartal 2006 og som bidro til å vise at veksten i selskapet var mer enn inntakt.

- Telstra, hvordan gikk det?

- Dette er noe jeg har tenkt på veldig mye de siste seks, syv årene. Hver dag. Hva var det som skjedde? sa Lervik.

Han mente at det bare var to ting som gjensto for en endelig avtale kunne signeres i begynnelsen av januar.

- Det ene var hvilke garantier eller warranties Fast gav. Og så var det noe rundt ip-rettigheter ... Da oppfattet jeg at vi ble enige der og da. Det har jeg et veldig klart bilde av, oppsummerte den tidligere Fast-sjefen.

Historien viser likevel at kontrakten aldri ble noe av.

Kundefokus
Lervik mente at det var politikk høyt opp i det australske teleselskapet som var problemet.

- De som jobbet på prosjektet ville ha den, men noen av de på toppen ville ikke signere, sa gründeren.

Likevel lot Fast Telstra jobbe videre med programvaren, ifølge Lervik i håp om at avtalen ville landes. Dessuten ville konsernsjefen at kunden skulle oppleve at den kunne stole på Fast.

- Man kan sitte her i ettertid og tenke veldig mye rart, sa Lervik, om erf#229en knyttet til kontrakten på 82 millioner norske kroner som rant ut i sanden.

Så ikke avtalene
Konfrontert med de såkalte intensjonsavtalene, eller memorandum of understanding (MoU), som danner basis for tiltalene, mente Lervik han ikke hadde vært involvert.

- MoU’ene og kontraktene tror jeg ikke jeg så før 2007/2008. I forbindelse med gjennomgåelsen av regnskapene, sa Lervik, med referanse til at selskapet mot slutten av året, omtrent samtidig med at Microsoft kjøpte selskapet, endret regnskapet for 2006.

Les også:

Økokrim mener Fast måtte ty til plan C da både plan A og plan B gikk i vasken

Økokrim: Lervik ville skjule sporene

- Kan ikke legge til grunn at det var gjennomtenkte vurderinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.