Det kom frem i retten under Øystein Tvenges vitneforkl#229 tirsdag.

Tvenge var styremedlem i Fast Search & Transfer i den perioden selskapet skal ha blåst opp inntektene i regnskapet.

Den luftige inntektsføringen er årsaken for at tidligere konsernsjef i Fast, John Markus Lervik, og tidligere global salgssjef, Torbjørn Kanestrøm, er tiltalt for regnskapstriksing og markedsmanipulasjon.

Økokrim mener Lervik og Kanestrøm kan lastes for at selskapet trikset med regnskapet, enten ved egne handlinger eller ved uaktsomhet.

Fast inntektsførte i årsregnskapet for 2006 en avtale verdt 82 millioner norske kroner med den australske telegiganten Telstra. Avtalen ble i løpet av 2007 avskrevet som tap på fordringer, før Fast i 2008 valgte å justere ned salgsinntektene for 2006.

Reagerte på inntektsføringen
Våren 2007 ble det tydelig for styret at det ikke var samsvar mellom hva som ble inntektsført i Fast og hva selskapet reelt sett kunne hevde å ha solgt. Tvenge bekreftet i retten at inntektsføringen av såkalte MOU'er (memorandums of understanding, eller intensjonsavtaler, red. anm.) var på styreagendaen.

- Akkurat tidspunktet kan jeg ikke gi deg helt nøyaktig, men ved gjennomgang av sentrale dokumenter ser jeg at det var et styremøte i mai 2007 hvor det var et tema, sa Tvenge som mente temaet kunne ha vært oppe tidligere på våren også.

På styremøtet i mai skal en av styremedlemmene ha bedt finansdirektøren Joseph Lacson fremskaffe lister som viste hvor mye som var inntektsført på bakgrunn av MOU'er, hvor det senere ikke var tegnet et endelig kontrakt.

Skrev til Keith og Fussell
Da disse listene ikke var oversendt styrets medlemmer to uker etterpå, reagerte Tvenge, som også hadde aksjer i selskapet, med å sende en epost til Fasts profilerte styreleder Thomas Fussell og hans kompanjong Robert Keith.

I eposten, som ble vist frem i retten, skriver Tvenge:

- Min bekymring er den holdningen Lacson viser i sin uvillighet til å rydde opp, som om han er under press fra JML, skrev han. Under sin forkl#229 bekreftet han at JML refererte til John Markus Lervik.

I sammen epost skrev han også om Lerviks vekstambisjoner på vegne av selskapet.

- Jeg frykter at JML kontakter feil kandidater som vil blåse opp topplinjen fordi han må vise kraftig vekst, skrev Tvenge, som avsluttet eposten med følgende kommentar:

- Jeg ville elsket å være støttende, men jeg liker ikke det jeg ser. Er dere sikre på at investeringen deres er godt forvaltet?

I svaret fra Robert Keith kom det frem at han og styreleder Fussell begge var opptatt av at både styret og markedet fikk riktig informasjon.

- Vår eneste målsetting er å få riktige tall her, noe vi alle føler at vi ikke har fått.

Ny fase
Høsten 2007 fratrådte Tvenge Fast-styret. I retten fortalte han at dette skyldtes at selskapet var kommet i en annen fase.

- Etter fem år hadde jeg ikke så mye å bidra med, samt at mine egne prosjekter trengte mer fokus, sa It-investoren i retten tirsdag.

Onsdag fortsetter straffesaken i tingretten. Da skal blant annet innkjøperen i Telstra, selskapet som skulle blitt Fasts storkunde, vitne fra Australia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.