- Vi har 3.000 milliarder i utenlandske investeringer og vi har fem-seks hundre milliarder på Oslo Børs. Vi kommer til å være en stor eier også i fremtiden. Jeg føler at den store striden om det statlige eierskapet er over. Men hvordan vi eier, og hva vi eier, vil fortsatt være diskusjonen, sier næringsminister Trond Giske.
Tirsdag hadde Giske invitert en rekke profilerte næringslivstopper til diskusjon om det statlige eierskapet.
Pareto-topp Svein Støle mener staten i mange tilfeller har vist seg som en god eier, og trekker frem Hydro og Statoil som eksempler på dette.
- Staten ikke det verste alternativet
- Jeg tror ikke vi har noe alternativ. Og staten er ikke det verste alternativet, sier Støle til DN.no.
Han tror heller ikke at utenlandske aktører blir skremt bort av den norske eierskapsmodellen.
- Jo ferskere investorene er i det norske markedet, dess flere spørsmål er det rundt dette. Det er en litt fremmed modell, i alle fall i det anglosaksiske miljøet, sier Pareto-toppen.
- Men vi har jo en stor utenlandsandel i det norske markedet. Det betyr at en avfinner seg med det norske eierskapet og ser positivt på det norske kapitalmarkedet, legger han til.
Muligheter for feil
Han tror imidlertid ikke at staten bør la seg friste til å bruke sine store finansielle muskler til å gjøre oppkjøp av utenlandske selskaper.
- Musklene gir også muligheter til å gjøre mye feil, sier Støle.
- Jeg synes at staten først og fremst bør konsentrere seg om å legge forholdene mest mulig til rette for det norske næringslivet, og la de private aktørene gjøre jobben i Norge og internasjonalt, sier Pareto-toppen.
Se også video med skipsreder og investor Olav Nils Sunde, som mener privat eierskap må stimuleres:
- Ikke noen ideologisk uenighet
Meglernestor Jan Petter Collier i ABG Sundal Collier bekrefter ministerens mistanke om at striden rundt eierskapet er over.
- Det er stor enighet om at staten er en stor eier og kommer til å forbli en stor eier. Det er ikke noen ideologisk uenighet om det, sier Collier til DN.no.
Også Støle mener det er aksept for staten som storeier.
- Det er en kjennsgjerning at Norge er et lite land med lite privat kapital. Og enten en liker det eller ikke, så trenger vi staten som eier, sier Støle.
Holdningsendring
Collier og Støle var to av rundt 15 næringslivstopper som var invitert til Giskes samråd om det statlige eierskapet. I forbindelse med eierskapsmeldingen, som legges frem for Stortinget senere i år, har Giske tidligere hatt møte med blant annet styrelederne i alle de statlige selskapene, tillitsvalgte i de samme selskapene og med fagbevegelsen.
Selv er ikke Giske overrasket over at også næringslivstoppene i økende grad aksepterer staten som storeier i flere av Norges største selskaper.
- Jeg tror at det er det store oljefondet som har endret holdningen. Alle ser at staten er Norges største nettosparer. Det betyr at vi må investere. Og gitt at vi investerer, så er det flere og flere som sier at det er fornuftig at vi investerer i Norge og utlandet, sier Giske til DN.no.
Se også video med Olav Thon om statlig eierskap:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.