REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Etter å ha kuttet noe i oljebruken i statsbudjsettet i høst, fortsetter finansminister Sigbjørn Johnsen å svinge med øksen.
Regjeringen vil kutte bruken av oljepenger med 15,2 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett. Oljepengebruken er dermed godt under handlingsregelen.
- Norsk økonomi er inne i en god utvikling. Flere er kommet i arbeid, og arbeidsledigheten har falt. Den økonomiske veksten er på vei opp og ventes å bli høyere enn trendveksten i inneværende år. Med Regjeringens forslag til endringer i budsjettet for 2011 legger vi grunnlaget for at den gode utviklingen skal fortsette, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en kommentar.
En av grunnene til at regjeringen nå kan bruke mindre av oljepengene er at skatteinntektene og utbytteinntektene er vesentlig oppjustert siden i fjor høst. Regjeringen foreslår i hovedsak å bruke de økte inntektene til å styrke budsjettbalansen, ifølge Johnsen.
Dersom det ikke blir noen overraskelser fremover nå, bør vi kunne ligger under 4-prosentgrensen fremover. Finansminister Sigbjørn Johnsen
- Vi følger handlingsregelen. Under finanskrisen brukte vi budsjettet aktivt for å dempe nedgangen i norsk økonomi. Nå er veksten sterkere enn vi kan regne som normalt, og ledigheten har gått ned. Da er det riktig å stramme noe inn i budsjettet og redusere bruken av oljeinntekter. På denne måten letter vi også presset på pengepolitikken. En sterkere norsk renteoppgang enn i andre land framover kan gi en sterkere krone. Dette vil være uheldig for det konkurranseutsatte næringslivet og sette arbeidsplasser i fare, sier finansminister Johnsen.
I dag tidlig sa finansminister Johnsen til NRK at regjeringen tar hensyn til at renteforskjellene ikke må bli for store mellom Norge og andre land. Et ekspansitv budsjett ville tvunget Norges bank til å sette opp renten kraftigere, og dermed styrke kronekursen. Det igjen vil gi økte utfordringer for norske bedrifter.
Dagens forslag til revidert budsjett innebærer at bruken av oljeinntekter vil ligge 10,3 milliarder kroner under 4-prosentbanen.
- Handlingsregelen har tjent oss godt, sier Johnsen.
Finansministeren advarte samtidig sine norske politikerkolleger om å ville avvike fra 4 prosentsgrensen som er satt for myndighetenens bruk av oljefondet.
- Det er er viktig at alle partier unntatt FrP holder den grensen, sa Johnsen.
Tidligere sa han at det å la seg friste til å bruke mer idag, kun er å skyve regningen til fremtidige generasjoner.
- God argumentasjon om barn og barnebarn fungerer, svarer Johnsen.
- Vanskelige valg
Det har vært ventet og nærmest påkrevd fra økonomer at regjeringen må holde igjen oljepengebruken. Men det er langt fra lett.
- Det er en veldig utfordring å da holde tilbake pengebruken. Handlingsregelen gjør at man har noe å forholde seg til, men opposisjonen kan peke på alle ting som kunne vært gjort bedre og der det kan brukes mer penger. Da er det vanskelig for en regjering å holde igjen, sa seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no tidligere denne uken.
Les også: - En veldig utfordring
- Viktig å holde tilbake
Finansministeren peker også på at det er mange krav som kommer både i forhold til lokalvalg og i at økonomien går som den gjør.
- Det blir viktig å holde tilbake. Dersom det ikke blir noen overraskelser fremover nå, bør vi kunne ligger under 4-prosentgrensen fremover, sa finansminister Sigbjørn Johnsen på en presentasjon fredag.
Han registrerer at frieriene til velgerne har startet, og at enkelte gir løfter om store skattelettelser.
- Det har vi ikke tenkt til, sa Johnsen.
Les også: Dette "frykter" regjeringen
Totalt vil regjeringen bruke 112,9 milliarder oljekroner i år, mens det i det vedtatte budsjettet før jul var avsatt 128,1 milliarder kroner.
Regjeringen mener at forslaget til revidert budsjett for 2011 legger et godt grunnlag for at den gode økonomiske utviklingen skal fortsette. De rødgrønne mener at budsjettpolitikken ikke skal bidra til en særnorsk renteøkning og sterkere kronekurs.
Målt ved endringen i det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet som andel av brutto nasjonalprodukt (BNP) – eller den såkalte handlingsregelen – tilsvarer innstrammingen 0,3 prosent (se faktaboks til høyre).
Regjeringen legger til grunn en oljepris på 575 kroner fatet for 2011. I Statsbudsjettet i oktober la Regjeringen til grunn en oljepris på 485 kroner fatet.
mer om hva dette innebærer: Håver inn 23 oljemilliarder ekstra
Hever anslaget for boliginvesteringer
Les også: - Dette er ikke kutt
Les mer om statsbudsjettet som ble lagt frem i høst: Holder Norge stramt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.