I 2009 gikk 650.000 årsverk tapt som følge av dårlig helse eller arbeidsledighet. Dette tilsvarer 20 prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder, viser en fersk analyse fra Nav.
Antallet tapte årsverk økte med 55.000 - eller 8,9 prosent - fra 2008 til 2009. Veksten skyldtes først og fremst lavere etterspørsel etter arbeidskraft, men tapte dagsverk som følge av sykefravær økte med 5,7 prosent i samme periode.
Uro på arbeidsmarkedet, enten det dreier seg om omstrukturering, nedbemanning eller fusjonering, har en tendens til å bikke de svakeste ut av jobb, forklarer Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU.
- Alle skal spise alle
- Vi ser en enorm hylling av konkurransementalitet i arbeidslivet. Alle skal spise alle, og alle skal slåss mot alle. Og de samme spillereglene gjelder nå også i offentlig sektor, som har stått for en ekstrem rekruttering til uførepensjon de siste årene. Den utviklingen uroer meg, sier Westin.
Det voldsomme konkurransejaget har en pris, understreker han.
- Man sparer penger på den ene siden, men så overser man regnskapet på baksiden - når enkeltpersoner kastes ut i langtidsledighet og langtidssykefravær, sier Westin til DN.no.
- De «halvsyke» kan fungere helt fint i jobben sin, helt til selskapet blir slukt av et større selskap. Omstillingene kan bli for tøffe. De store fusjonene etterlater mange ofre - folk som havner som overtallige fordi de har et eller annet problem, som for eksempel kraftig overvekt eller diabetes. De minst attraktive siles ut gjennom slike prosesser, og det er trist. For hvis de først mister jobben og går ledige over lenger tid, skal det ofte mye til før de kommer ut i arbeidslivet igjen, forteller Steinar Westin.
Hva dytter folk ut?
Han mener samfunnet må være mer opptatt av de mekanismene som bikker folk ut av arbeidslivet, enn hva som får dem inn igjen.
- For mange er prosessen for tung å komme tilbake i jobb hvis man først har vært uten arbeid en stund, sier Westin.
Han peker imidlertid på at Norge har en høy sysselsetting. Og ifølge arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie ligger Norge på verdenstoppen i yrkesdeltakelse. Ser man på tapte årsverk som andel av befolkningen mellom 16 og 66 år, er vi i dag på samme nivå som i 2002.
- Vi vil alltid ha personer i yrkesaktiv alder som ikke har helse til å jobbe. Det er også urealistisk å tenke seg en situasjon helt uten ledighet. En del av dem som mottar ytelser fra Nav i dag har imidlertid realistiske muligheter for å kunne jobbe igjen, og de forsøker vi å hjelpe, sier Saglie i en kommentar.
Les også: Sykefraværet faller kraftig
Derfor vil sykefraværet gå ned
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.