- Hvis det går galt for Europa, er det kritisk for Norge, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Snøen lavet ned i den tyske hovedstaden da han tok turen til Berlin for å ha samtaler med Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble igår, skriver Dagens Næringsliv.

- Europa er enormt viktig for Norge. Brorparten av det vi eksporterer fra fastlandsøkonomien går til Europa. Tyskland er vårt nest viktigste eksportland etter Sverige, sier Johnsen.

Problemene i Europa var det temaet han og Schäuble brukte mest tid på da de to hadde en lunsjsamtale igår.

- Vi var enige om at situasjonen i Europa er dramatisk, sier Johnsen.

Han viser til at det fortsatt er usikkert hvor mange land som vil havne i en situasjon der de må ha hjelp fra EU-fellesskapet for å håndtere gjeldssituasjonen.

- Situasjonen i Europa er alvorlig, fordi den kan få en dominoeffekt. Så langt er det Hellas og Irland som har fått problemer, og Portugal muligens. Nå prates det om Spania. Og Spania er dobbelt så stort som de tre andre landene tilsammen, sier Johnsen.

Bankene påvirkes
Johnsen er urolig for norske banker, og tror at de kan påvirkes dersom det blir uro i finansmarkedene.

Han viser til at en betydelig del av oljefondet (Statens pensjonsfond utland) er plassert i europeiske aksjer og obligasjoner.

- Vi har plassert en vesentlig del av formuen vår i Europa. Det betyr at det går bra med avkastningen hvis det går bra med Europa.

Ved årsskiftet hadde oljefondet 180 milliarder euro investert i europeiske aksjer og obligasjoner. Johnsen er likevel ikke bekymret for at dårlige tider i Europa skal gi varige tap for oljefondet.

Langsiktig perspektiv
- Vi har et langsiktig perspektiv. Og de europeiske landene går ikke konk. Her stiller fellesskapet opp. Det er gledelig å se at de stiller opp for hverandre, sier Johnsen.

Johnsen forsikrer at han har tro på at EU vil håndtere krisen.

- Det er stor besluttsomhet i EU om å klare dette. Man må tro de lykkes. De er nødt til å lykkes fordi at snart kommer neste runde med aldring av befolkningen. Tyskland står foran en betydelig aldring av befolkningen, der det står stadig færre yrkesaktive bak hver person over 65 år. Og dette skjer i land etter land. De må få kontroll på gjeldssituasjonen før dette kommer, sier Johnsen.

Les også:

<b>Det ulmer i Tyskland</b>

<b>Slik kan krisen ramme Norge </b>

SSB: - Det skal ikke mye til for å ødelegge

ECB: Fortsetter kriselån til Europa

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen:

<b>- Vannskillet går ved Spania</b>

<b>- Dette er ekstremt </b>

Sentralbanksjef Svein Gjedrem:

<b>- Det kan brått tørke inn</b>

<b>- De er svært sårbare</b>

Finansministrene i Norden: - Dette er avgjørende for at krisen ikke sprer seg

Nouriel Roubini: - Spania er for stort til å reddes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.