Arbeids- og inkluderingsdepartementet inviterte i dag til seminar om det norske sykefraværet på Clarion Hotel i Oslo.
Den ferske arbeidsministeren, Hanne Bjurstrøm har en vanskelig jobb foran seg.
For debatten om sykefravær og sykelønn har rast i norske medier i lang tid nå, og det har blitt blant annet stilt spørsmål ved om det gode norske trygdesystemet har utløst Norges svært høye andel av blant annet uføretrygdede.
- Det er en vanskelig debatt, det er lett å trå feil og det er lett å slå fast at noen er snyltere, innledet Bjurstrøm.
Må stilles nye spørsmål
Hun peker på at debatten om sykefravær er et "uhyre sammensatt problem", der det fortsatt er mye man ikke vet.
- Det er viktig at det stilles nye spørsmål, og jeg trenger forskning som kan komme med svar og nye spørsmål. Det er viktig at vi skiller mellom hva vi vet og ikke vet, sier han.
Bjurstrøm understreker at temaet er noe som står svært høyt på agendaen i både Arbeids- og inkluderingsdepartementet og i regjeringen.
- Det har vært en kraftig og uforutsett vekst i utbetalingene, fem milliarder er mye penger, sier hun, og viser til økningen i trygdebetalingene.
- Uten veksten i disse milliardene kunne disse blitt brukt på mange andre gode formål.
Starten på en lengre karriere
Ifølge Bjurstrøm er langtidsfraværet noe det er svært viktig å få bukt med.
- Langtidsfravær er starten på en lengre karriere i trygdesystemet, sier hun.
Hun mener likevel debatten i norske medier har sporet helt av.
- Det er to gjengangere som alltid dukker opp. Misbruksdebatten og det at vår gunstige sykelønn bidrar til høyere fravær, sier hun, og legger til:
- Vår holdning er krystallklar: Sykelønnsordningen skal beholdes. Målet med den er ikke å hindre misbruk, men å sikre lønn når man er syk. Misbruk er et uvesen som angripes på andre måter.
Trenger systematisk arbeid
Målet nå er å få på plass forslag til nye løsninger, blant annet i samarbeid med forskningsmiljøet.
- Vi trenger et systematisk arbeid, med bevisst fokus på arbeidsplasser og arbeidsmiljø. Det er her løsningene må utvikles, selv om problemet ofte oppstår utenfor arbeidsplassen, sier hun.
- Det finnes ingen annen strategi som med troverdighet kan lede oss til målet. Det er et stort behov for ny og solid forskning.
Les også:
- De rødgrønne har vært feige
«Same shit, new wrapping» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.