- Regjeringen legger fram revidert budsjett i en situasjon der usikkerheten om den økonomiske utviklingen igjen har økt. Krisen i Hellas og høy statsgjeld også i andre europeiske land kan forstyrre en fortsatt gradvis oppgang i Europa, og viser samtidig hvor viktig det er at man holder orden i statsfinansene, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i en pressemelding i forbindelse med fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett for 2010 tirsdag.
Kutter 17 milliarder
I forslaget til revisjon av statsbudsjettet er bruken av oljeinntektene 17 milliarder kroner lavere enn regjeringen la opp til i budsjettet i fjor høst.
- Vi tar vare på de gode resultatene vi har oppnådd i norsk økonomi og legger grunnlaget for økt sysselsetting og fortsatt lav arbeidsledighet, sier Johnsen.
Ifølge finansministeren har hovedoppgaven for den økonomiske politikken i 2009 og 2010 vært å holde sysselsettingen oppe og arbeidsledigheten lav.
- Dette har vi lyktes godt med. Aktiviteten i økonomien har tatt seg opp, og sysselsettingen peker forsiktig oppover. Ledigheten har siden i fjor høst ligget på 3¼–3½ prosent, slik den måles i SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU), og er langt under nivået i de fleste andre industriland, sier Johnsen.
Økt handlefrihet
Den økte oljepengebruken har imidlertid ført til at regjeringen nå bruker langt mer penger enn den såkalte handlingsregelen tilsier. Ifølge handlingsregelen kan regjeringen bruke realavkastningen av oljefondet, anslått til fire prosent. Regelen åpner imidlertid for å øke bruken i dårlige tider og omvendt.
Økt bruk av oljepenger ville gjort det bli vanskeligere for Norges Bank å unngå at den norske renten stiger mer enn rentene i landene rundt oss. En økt renteforskjell til utlandet kan føre til ytterligere oppgang i kronekursen.
- Utfordringen fremover er å ta vare på de gode resultatene ved å beholde handlefrihet i finanspolitikken og unngå et for høyt kostnadsnivå. Regjeringens forslag til budsjettrevisjon innebærer en bruk av oljeinntekter på 131,5 milliarder kroner i 2010. Avstanden til 4-prosentbanen anslås nå til knapt 26 milliarder kroner, mot nesten 45 milliarder kroner i fjor høst, sier finansministeren.
Les også: Kutter 17 milliarder
I det reviderte budsjettet er anslaget for veksten i norsk økonomi tatt noe ned. Ifølge prognosene vil brutto nasjonalprodukt i Norge vokse med 0,9 prosent i år. I budsjettet ifjor høst var anslaget en vekst på 1,3 prosent.
Det er imidlertid veksten i fastlandsøkonomien som betyr mest for velferdsutviklingen i Norge. Prognosen for veksten i fastlands-bnp er uendret på 2,1 prosent sammenlignet med statsbudsjettet.
Anslaget for arbeidsledigheten er tatt ned fra 3,7 prosent til 3,5 prosent i revidert budsjett. Anslaget for årslønnsveksten er også redusert, fra 3,5 til 3,25 prosent.
Veksten i konsumprisene og de underliggende konsumprisene, den såkalte kjerneinflasjonen, er også endret. Ifølge regjeringens prognoser vil KPI stige med 2,2 prosent. I statsbudjsettet var forventningen på 1,75 prosent.
Kjerneinflasjonen for 2010 er tatt ned til 1,3 prosent, fra 1,5 prosent i statsbudsjettet fra ifjor høst.
Fare for renten, fare for kronen
Og dermed fare for konkurransekraften. NHO-sjefen er ikke fornøyd med revidert nasjonalbudsjett - se videointervju her:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.