- Over tid må mange flere nordmenn kunne kinesisk. Du kan ikke være en virkelig effektiv næringslivsleder i USA uten å snakke engelsk eller i Paris uten å snakke fransk. Det samme gjelder i Kina, sier Erik Solheim, leder av OECDs utviklingskomité (DAC), til DN.no.
Den tidligere miljø- og utviklingsministeren viser til at mange spår at Kina i løpet av kort tid vil bli verdens største økonomi.
Giganten går forbi USA allerede innen 2016, spår Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i en rapport som ble lagt frem i høst.
- Norge burde kanskje starte forberedelsene på å møte den verden som vi alle vet med all mulig sannsynlighet kommer, sier han.
- Må legge av oss arrogansen
Da Solheim tirsdag var i Oslo for å diskutere Kina - en debatt i regi av den liberale tenketanken Civita - var et av temaene nettopp Norges forhold til den nye supermakten.
Det er fortsatt isfront mellom Kina og Norge etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris for 2010.
- Det første vi nordmenn må gjøre er å forsøke å forstå, samt å legge av oss den arrogansen vi har. Det er ingen tvil om at Lio Xiaobo fortjente fredsprisen i betydning av at han er en veldig modig mann, et symbol og en person som har stått for mange riktige ting. Men i Norge er det en total mangel på å se hvordan dette ser ut fra kinesernes ståsted, sa Solheim under sitt innlegg.
Konsekvenser for norsk næringsliv
Norsk handel med Kina har siden fredsprisutdelingen gått sin gang og ikke minket i volum. Mange vil derfor hevde at prisen ikke har skadet norsk næringsliv direkte. Det er ikke Solheim enig i.
- Min oppfatning er at fredsprisen helt klart har skadet norsk næringsliv. Norske selskaper har problemer med å rekruttere de beste kineserne, og isfronten har svekket norsk næringslivs muligheter til å utforske de nye, spennende feltene i Kina som krever politisk deltakelse, sier han.
Solheim understreker at det dårlige forholdet er et større problem for Norge enn det er for Kina.
- Vi må gjøre vårt ytterste for å få et godt forhold til Kina igjen. Vi må finne en måte å formulere oss på som viser at vi forstår kinesiske reaksjoner. Vi kan imidlertid ikke unnskylde en fredspris som det var Nobelkomiteen som delte ut, mener han.
- Viktigere og viktigere
Hva som vil karakterisere Kinas økonomiske vekst fremover, og hvordan veksten vil endre internasjonal politikk, ble også tatt opp under debatten.
- Fortsatt er USA det viktigste landet i verden målt i innflytelse kulturelt, økonomisk og politisk. Men Kina er klart det nest viktigste, og landet blir viktigere og viktigere dag for dag, sa Solheim.
- I dag er det ikke et globalt spørsmål som ikke trenger Kinas innvirkning for å løses. Ingen er tjent med kollaps i dagens kinesiske politiske system. La oss huske at for det store flertallet av kinesere, er ikke revolusjon og politisk uro noe man ønsker, sa han.
Det var i november i fjor det ble kjent at den tidligere miljø- og utviklingsminister er valgt til ny leder i Utviklingskomiteen (DAC) i OECD.
- I OECD er det en hovedoppgave å rekke ut hånden til Kina, sier Solheim om sin nye rolle.
Les mer:
Kinas økonomiske vekst overrasker
Giske avviser kritikk av Kina-strategi
Les også: Her er Kinas fem største problemer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.