NHO vier sin årskonferanse på onsdag til en rekke forslag om endringer i norsk utdanningsløp, fra gratis kjernetid i barnehage via høyere utdanning og ut i arbeidslivet der de vil gi lærere belønning for bedre læring. Samtidig vil organisasjonen ha skattelettelser for norske bedrifter og betydelig moderasjon i lønnsoppgjørene. Administrerende direktør Kristin Skogen Lund var i løpet av årets første dager å se i mange mediekanaler med ønsker om endringer.

- Det vi snakker om er veldig grunnleggende forutsetninger i et samfunn og ting som endres sakte, over lang tid. Det at mye går bra i Norge i dag, er ikke et argument for at vi ikke skal fange opp disse signalene nå, og sørge for at det også går bra i fremtiden, sier Skogen Lund.

Skifte gir muligheter
- Har dere større tro på gjenomslag med en ny regjering?

- Det er i hvertfall viktig at noen ligger på og sørger for at det blir gjennomført når regjeringen er kommet med mange gode intensjoner. Vi er en bred organisasjon som representerer et helt næringsliv, så da sier det seg selv at vi å mene noe om ganske mange saker.

- Er det noe med politiske landskapet som gjør at det er rom for å tenke større tanker?

- Skifter innebærer alltid mulighet for det. Jeg opplever også at det skjer en viss modning i Norge. Nå er det veldig mye som har gått veldig bra veldig lenge, og jeg tror bevisstheten øker om at det ikke er automatikk i det. Vi må faktisk være oppmerksomme på de tingene vi hele tiden må forbedre. Jeg har i alle fall en fornemmelse av at det er en annen stemning nå, sier hun.

- Langt unna tøffe tider
NHO mener alle må bidra for å beholde norsk konkurransekraft. En del av det er å sørge for moderasjon i lønnsoppgjørene, slik at kostnadene i norsk næringsliv og industri ikke fortsetter å øke mer enn i land vi konkurrerer med. Kristin Skogen Lund mener stemningsskiftet kan gjøre det mer realistisk å få til moderasjon fra norske arbeidstagere.

- Igjen opplever jeg at det er en ganske stor forståelse i Norge for at vårt kostnadsnivå er så høyt at det utgjør en trussel mot konkurransekraften. Og da må vi ta et felles ansvar for det. Vi må gjøre noe med det, sier hun.

- Det er veldig mange tegn på at vi vil møte større utfordringer fremover, enn vi har gjort de siste årene, og det hjelper nok, legger hun til.

- Er gullårene med superlønnsvekst over for norske arbeidstagere?

- Det er viktig å si at når vi snakker om moderasjon, så snakker vi fortsatt om vekst som er høyere enn de har i landene rundt oss. Vi minsker ikke engang gapet. Det det er snakk om er å øke gapet mindre. Vi er ganske langt unna tøffe tider for norske lønnstagere, sier Skogen Lund.

Les også: - Slipper ungdom gjennom som ikke er kvalifisert (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.