Han reiser fredag til København for å møte Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, som står i spissen for det danske EU-formannskapet dette halvåret.

Gjeldskrisen som har trukket eurosamarbeidet ned i sin verste krise siden det ble etablert, er det selvsagte hovedtemaet for møtene.

– EU har gjort viktige vedtak, men veldig mye gjenstår, sier Stoltenberg til NTB.

Rett før jul inngikk EU-landene, med unntak av Storbritannia, en omfattende ny økonomisk avtale for å løse krisen.

– For det første skal den økonomiske pakten fylles med innhold, og de ulike krisefondene skal fylles med penger. EU har vedtatt et krisefond på 200 milliarder euro, men det er ikke fylt opp med penger. For det andre skal de iverksette tiltakene de er blitt enige om, sier statsministeren.

– Nytt samarbeid
EU har gått fra krise til krise siden alarmen gikk våren 2010 og Hellas måtte ha kunstig åndedrett for å unngå konkurs. Deretter spredte problemene seg først til Portugal og Irland, som begge måtte ha krisehjelp, før også Spania og særlig Italia har kommet under sterkt press.

På toppmøtet i desember inngikk EU-landene en avtale om å stramme inn budsjettdisiplinen. Men mange frykter det ikke er nok til å løse problemene på kort sikt, ettersom flere euroland har akutte pengebehov i nær fremtid.

– EU skal håndtere en mellomstatlig avtale mellom alle EU-landene, bortsett fra Storbritannia. Den representerer nærmest alene et helt nytt politisk og økonomisk samarbeid i EU. Alle EU-landene har forpliktet seg til et tallfestet mål for underskudd og straffetiltak mot land som ikke overholder dette, sier Stoltenberg.

– Avtalen representerer en vesentlig utvidelse av det økonomiske og budsjettmessige samarbeidet og får stor betydning for hvordan EU utvikler seg, understreker han.

Også positive tegn
Stoltenberg rykket før jul ut med en sterk advarsel om at krisen også vil ramme Norge. Men til tross for usikkerheten ser han også noen positive tegn, som økt vekst i USA, solid vekst i fremvoksende økonomier som Kina og India.

– Vi har grunnleggende sett ikke nedjustert vekstanslagene for Norge, men må være forberedt på at de kan bli nedjustert, sier han.

– Norges utgangspunkt er godt. Økonomien er solid, bedriftene går bra og vi har høy sysselsetting og vekst. Men vi er ikke usårbare. Vi selger til Europa, og går det dårlig der, merker vi det på omsetningen av norske varer, mener statsministeren.

– Vil ta år
Eksperter mener ulik økonomisk politikk, manglende budsjettdisiplin og ulik konkurransekraft eurolandene imellom er vesentlige årsaker til problemene.

Stoltenberg tror den permanente løsningen på krisen ligger i at det både må overføres penger fra rike til fattigere EU-land, men at denne viljen blir større når utsatte land anstrenger seg for å gjøre tiltak. Budsjettpolitikken må også harmoniseres, mener han.

– Det har tatt år å skape krisen, og det har tatt år å løse den. For de mest utsatte landene vil krisen vare i mange år. Europa opplever en skjebnetid og er i et skjebnefellesskap, fremholder Stoltenberg.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.