I DN.nos partilederserie svarer lederne i de største norske partiene på de samme spørsmålene. Frem mot valget 9. september vil du se hva de mener om norsk økonomi og næringsliv i dag – og veien videre.
- Norge er i særklasse i Europa med den laveste ledigheten og de laveste inntektsforskjellene. Det går godt i næringslivet og vi gjør det generelt bra på internasjonale rangeringer av konkurransedyktighet, sier SV-leder Audun Lysbakken om norsk økonomi.
Lysbakken ser ikke bare lyst på norsk økonomi, han ser også enkelte faresignaler.
- For lenge har oljesektoren fått dominere økonomien og bidratt til et kostnadspress som har gått ut over landbasert industri. Hvis vi ikke fremskynder den grønne omstillingen av økonomien vil vi bli svært sårbare, sier Lysbakken.
Han forteller videre at partiet ønsker å styrke den landbaserte industrien, og trappe ned oljeaktiviteten.
Alle skal bidra
SV-lederen forteller at det er omtrent halvparten så mange som betaler formuesskatt i dag som i 2005.
- Vi vil beholde formuesskatten. Dette er en personlig skatt på formue som er viktig for å sikre at alle betaler skatt. For mange med store formuer er dette nesten den eneste skatten de betaler, sier Lysbakken.
Han mener at formuesskatten har blitt mer rettferdig.
- Den norske velferdsstaten er basert på at alle skal bidra etter evne og formuesskatten gjør at folk flest ser at også de rikeste betaler skatt etter evne. I løpet av vår tid i regjering har vi endret formuesskatten slik at den ikke lenger er en skatt for pensjonister med nedbetalt gjeld og litt penger på bok, men mer en skatt for de med de høyeste formuene, sier partilederen.
Skadelig med kutt i velferdsordninger
Audun Lysbakken mener kutt i velferdsordninger vil øke forskjellene og gjøre at flere havner utenfor arbeidslivet og samfunnet.
- Hvilket politisk vedtak vil være mest skadelig for norsk økonomi de neste fire årene?
- Det er summen av vedtak som vil bety noe. En politikk med skatteletter og kutt i offentlig sektor vil kunne gå hardt ut over økonomien, slik vi har sett i resten av Europa de siste årene med høyere ledighet og mindre verdiskaping i offentlig sektor, svarer Lysbakken.
Partiet ønsker også å innføre en klimahandlingsregel, som legger 2-gradersmålet til grunn.
- Det er like viktig for som dagens handlingsregel for oljepengebruken, mener Lysbakken.
Fornøyd med bruken av oljepengene
Audun Lysbakken mener oljepengene har blitt brukt etter intensjonen den siste åtteårsperioden.
- Dette er investeringer som legger til rette for fremtidens velferd og verdiskapning, sier han.
- Hva mener ditt parti er fornuftig bruk av oljepengene?
- Handlingsregelen er en god tommelfingerregel for hvor mye oljepenger det er fornuftig å bruke. Men den må selvsagt utøves med skjønn. I år bruker vi langt mindre oljepenger enn handlingsregelen tilsier (3,3 pst), mens vi i krisetider må bruke mer for å holde hjulene i gang. Samtidig gir oljepengene oss store muligheter til å investere enda mer i det vi skal leve av i framtiden. En større del av samfunnets ressurser bør investeres i kunnskap og omlegging til lavutslippssamfunnet.
Vil kutte i Nav-byråkrati
- Lysbakken forteller at SV vil gjøre senda mer sor å sørge for at alle som kan jobbe får jobbe.
- Vi har en svært høy andel mennesker i arbeidsfør alder som er på uføretrygd, og vi har også for mange sykmeldte sammenlignet med andre land. Det utgjør enorme summer på statsbudsjettet. Hva vil ditt parti gjøre for å redusere denne utgiften?
- Det finnes dessverre ingen snarveier på dette feltet, men vi trenger målrettede tiltak som treffer ulike grupper. En god start er å kutte unødvendig byråkrati i NAV sånn at de ansatte i større grad kan følge opp hver enkelt. Noen av tiltakene SV jobber for er å gi unge med uføretrygd rett til arbeidsmarkedstiltak, utvide kvalifiseringsprogrammet slik at folk som mottar sosialhjelp kan få kvalifisering til arbeid og samtidig en fast inntekt, styrke ordningen med varig tilrettelagt arbeid og ordningen med lønnstilskudd, svarer Lysbakken.
Les tidligere saker i DN.nos partilederserie:
- Oljeinntektene er dessverre ikke brukt etter intensjonen
(Trine Skei Grande)
<b>Dette er Ernas aller største bekymring </b>
(Erna Solberg)
<b>Derfor frykter han store skattekutt</b>
(Jens Stoltenberg)
<b>- Norsk økonomi begynner å merke motbakke</b>
(Siv Jensen)
- Unge mennesker bør ikke uføretrygdes
(Liv signe Navarsete)
Hanna Marcussen - Ønsker en rask nedtrapping av petroleumsnæringen
(Hanna E. Marcussen)
<b>Rødt om formuesskatten: Dobbel skatt på formuer fra ti millioner kroner</b>
(Bjørnar Moxnes)
<b>- Vi må arbeide mer og smartere</b>
(Knut Arild Hareide)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.